Malmö Live är en mötesplats i hjärtat av staden och rymmer bland annat två konsertsalar, en kongresshall och ett hotell med 444 rum i tre separata, men sammanhållna byggnader. Under ett och samma tak finns det helägda kommunala bolaget Malmö Live Konserthus och det kommersiella bolaget Clarion Hotel & Congress Malmö Live.
Snart ett år efter vinsten, i början av december, blev området kring anläggningen fullbordat i och med invigningen av den omgivande parken.
– Det har gått väldigt bra och platsens geografi i Malmö är perfekt. Vi ville ha en mötesplats där folk rörde sig fritt både utomhus på den gemensamma torgytan och inne i huset. Det har fungerat över våra förväntningar, säger Anders Hultgren på Stadsfastigheter.
Malmö Live har under året vunnit flera priser och utmärkelser. Bland annat Årets Fasad och Stora Kakelpriset. I september tilldelades Malmö Live även Stadsbyggnadspriset.
– Om en stad ska bli framgångsrik, måste man våga satsa fullt ut i det man gör. Malmö Live är en sådan satsning; på upplevelser och möten, väl beläget i centrum och dessutom inhyst i en god arkitektur med material som tål nötning från både öga och klimat. Nu gäller det att hålla fast vid ambitionen om ett öppet och tillgängligt Malmö Live så att huset med sitt innehåll blir en angelägenhet för många, sa Ingemar Gråhamn, stadsarkitekt i Malmö, vid prisutdelningen.
I november ställde man upp i den internationella arkitekttävlingen World Architecture Festival, som ägde rum i Berlin.
– Malmö Live vann pris i den mixade klassen, för byggnader med blandad användning. Det var verkligen en rolig avslutning på året, säger Anders Hultgren.
Ett av de stora målen med projektet var att konserthuset skulle få en akustik i världsklass.
– Akustiken är idag världsberömd. Vi har förfrågningar från hela världen om att få spela i hallen. Flexibiliteten är stor. Ena dagen kan det vara en hårdrockskonsert för att nästa dag ställa om till en symfoniorkester, säger Anders Hultgren.
Miljömålen i projektet var höga från början och målsättningen var ett energikrav på 33 kilowattimmar per kvadratmeter köpt energi.
– Vid den senaste uppföljningen mätte vi 29 kilowattimmar per kvadratmeter. Så man kan säga att vi har lyckats även där, nu kan jag lämna projektet med gott samvete avslutar Anders Hultgren.