Varan har lagts till i varukorgen

Miljard till bredband på landsbygden

Tillgänglighet 30 jan 2017
fiber
Regeringen genomför stora satsningar på stöd till bredbandsutbyggnad, i lands- och glesbygd där de kommersiella förutsättningarna för bredbandsutbyggnad saknas. Foto: Tobias Sterner
Regeringen satsar ytterligare pengar till utbyggnaden av bredband på landsbygden. Ett snabbt bredband krävs för att människor och företag i hela landet ska kunna dra nytta av digitaliseringens möjligheter, menar man.

Regeringen har beslutat omfördela 150 miljoner kronor för att satsa på utbyggnaden av bredband på landsbygden. Detta tillsammans med de 850 miljoner kronor som tidigare öronmärkts för bredband på landsbygden i budgetpropositionen för 2017.

Exakt hur pengarna ska fördelas över landet är i dagsläget inte klart.

Digitaliseringens möjligheter

Den extra bredbandsmiljarden betyder att regeringens satsning på bredbandsutbyggnad nu uppgår till 4,25 miljarder kronor.

Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister, skriver i ett pressmeddelande att Sverige har högt ställda mål för it-politiken och att vi ska vara bäst i världen på att använda oss av digitaliseringens möjligheter.

Lika viktigt som elektrifieringen

Genom att staten kompletterar de privata företagens satsningar, kan hela Sverige få bra uppkoppling och därmed tillgång till modern samhällsservice.

Satsningen ska ses som både en historisk satsning och en rättvisefråga som är precis lika viktig som när vi en gång elektrifierade Sverige, menar regeringen.

Bevaka ämnen i artikeln

Tillgänglighet Telekommunikation Teknik
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter