Byggforskningsrådet, BRF, finansierade mellan åren 1944 och 2000 forskning inom byggande och samhällsplanering. Rådet hade även som uppgift att informera om forskningsresultaten.
Totalt publicerades drygt 4 500 rapporter som täcker stort som smått inom byggande och samhälle – med andra ord en gedigen dokumentation av svensk modern byggnadshistoria.
När den största databasen för svensk byggforskning, Byggdok, och dess bibliotek avvecklades 2004 formades idén om att dokumenten kunde digitaliseras i stället för att kasseras. 2010 återstartades Byggdoks kunskapsbank i form av en databas tillgänglig via Internet.
Då fanns 268 000 ämnesindexerade referenser från perioden 1966-2006, och 120 poster från perioden 1900-1965.
Efter ytterligare ett antal år påbörjades samarbetet med Göteborgs universitet och förberedelserna med att rädda byggnadshistoriskt värdefulla dokument och rapporter i pappersformat undan glömska genom digitalisering. Under 2016 genomfördes allt arbete och nu är dokumentationen klar.
Projektet som genomfördes tillsammans med Lunds tekniska högskola har tillgängliggjort 2 500 av Byggforskningsrådets rapporter.
− Vi har skannat, texttolkat, publicerat och länkat upp de digitaliserade pdf:erna från rapportserien i Libris nationella bibliotekskatalog. Vi har också långtidsarkiverat bildfilerna som ingår i samlingen, säger Lennart Stark, digitaliseringskoordinator på Göteborgs universitetsbibliotek.
Litteratur som tidigare fanns i databasen Byggdok var sällan ämnesklassificerad i bibliotekskatalogerna. Det arbete som nu gjorts underlättar avsevärt för alla som är intresserade av att hitta relevant litteratur inom byggforskning.