Varan har lagts till i varukorgen

Nej till sänkta krav för trafikbuller

Bestämmelser 17 jan 2017
vag-roland-magnusson-webb
Trafikbuller utgör idag inget stort hinder för bostadsbyggande och lättnader av reglerna skulle bara ha marginella effekter, anser Boverket. Foto: Roland Magnusson
Boverket vill inte ha några lättnader av bullerregler vid bostadsbyggande. Det är beskedet i en ny promemoria. Ställningstagandet går emot en majoritet i riksdagen som krävt höjda riktvärden.

Allianspartierna och Sverigedemokraterna har förespråkat lättnader av reglerna för buller. Argumentet har varit att höjda riktvärden för trafikbuller utanför en bostads fasad ska öka byggandet och ge fler bostäder. Men Boverket säger nej.

I en promemoria som lämnats till regeringen skriver Boverket att de föreslagna lättnaderna bara skulle ge en marginell ökning av antalet smålägenheter.

Buller inget hinder

De regeländringar som genomfördes för två år sedan gjorde att buller inte längre utgör något stort hinder för bostadsbyggande, menar Boverket. Bostadsminister Peter Eriksson (MP) är av samma uppfattning.

– Ska vi göra ytterligare en förändring nu, så leder det inte till fler bostäder, men möjligen till sämre bostäder med större hälsoproblem och mer buller, säger Peter Eriksson till Ekot.

De ville ha ändring

Det var i december som Moderatledaren Anna Kinberg Batra öppnade för att driva igenom en skarp lagstiftning om lättnader av bullerreglerna. Detta genom ett så kallat utskottsinitiativ, enligt Ekot.

Oppositionens förslag är att tillåta buller på 60 decibel i stället för dagens 55 utanför bostäders fasader. För studentbostäder vill partierna tillåta värden ända upp till 65 decibel.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bestämmelser Bostäder
Fackområden

Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial