Varan har lagts till i varukorgen
Nytt om vedeldning
Äldre vedpanna får inte användas på sommaren
Bostäder 12 jan 2017
skorsten
Fastighetsägaren får inte elda i sin vedpanna på sommaren. Foto: Mostphotos
Det blir inget förbud mot den gamla vedpannan från 1980 men fastighetsägaren får inte elda i den på sommaren. Det har Mark- och miljööverdomstolen slagit fast.

I Hässleholms kommun har boende i ett område klagat på en av grannarnas vedeldning, då den skapar olägenheter.

Vedpannan användes som huvudsaklig värmekälla i huset men var inte miljögodkänd och hade inte omvänd förbränning. De boende ville därför att fastighetsägaren skulle bli förbjuden att elda i pannan.

Totalförbud anses alltför ingripande

I september fastställde Mark- och Miljödomstolen ett föreläggande om eldningsförbud under sommaren och att fastighetsägaren bara får elda två gånger per dag i vedpannan under vintern.

Med hänsyn till pannans funktion, möjligheten till låg utnyttjandegrad och handhavandet av vedeldningen, anser Mark- och Miljödomstolen att ett totalförbud mot användning av pannan är alltför ingripande. Trots att pannan inte uppfyller nuvarande utsläppskriterier för fastbränslesystem.

Sista ordet är sagt

De boende överklagade domen från Mark- och Miljödomstolen. I mitten av december beslutade dock Mark- och Miljööverdomstolen att inte ge något prövningstillstånd. Mark- och Miljödomstolens avgörande står därför fast och sista ordet är därmed sagt i rättstvisten.

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Juridik Miljö Värme
Fackområden

Förvaltning VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter