Varan har lagts till i varukorgen
90 miljoner till satsning på solceller
Elproduktion 9 jan 2017
1742193-solar-panel-installation
Stödet gäller alla typer av nätanslutna solcellssystem. Stödnivån är från och med 1 januari 2015 maximalt 30 procent av investeringskostnaden för företag. Foto: Elena Elisseera
Energimyndigheten har fördelat ytterligare 91 miljoner kronor till det statliga stödet för installation av solceller. Stödet riktar sig till både företag, offentliga organisationer och privatpersoner.

Intresset för att sätta upp solceller har varit stort i alla Sveriges län. Det är idag många som har sökt stöd och väntar på besked från länsstyrelsen.

Stödet gäller alla typer av nätanslutna solcellssystem. Stödnivån är från och med 1 januari 2015 maximalt 30 procent av investeringskostnaden för företag och 20 procent för övriga.

Län med störst ansökningstryck

När Energimyndigheten nu ska fördela de drygt 90 miljonerna blir det de län med störst ansökningstryck som får mest pengar. Mest får Västra Götaland, följt av Skåne och Stockholm.

Fördelningen kommer bara att kunna räcka till en del av de som redan har ansökt om stöd. I år har nu 316 miljoner kronor fördelats och totalt har 885,5 miljoner kronor fördelats mellan länen.

Kan även får ROT-avdrag

Om det inte är möjligt att få solcellsstödet kan ett alternativ vara att använda ROT-avdrag vid installation av solceller. ROT-avdrag gäller för arbetskostnaden och det är möjligt att göra avdrag upp till 30 procent av arbetskostnaden. Men det går inte att kombinera ROT-avdraget och solcellsstödet.

Installationen ska vara slutförd senast 31 december 2019. Ansökan om stödet görs hos länsstyrelsen.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Elproduktion Energi Miljö
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial