Feedback
Varan har lagts till i varukorgen
Utbyggnadstakten för vindkraft har avtagit
Elproduktion 21 feb 2017
vindkraftverk
Nytt för i år är att Energimyndigheten publicerar preliminär statistik över installerad effekt och antal verk på läns- och kommunnivå. Foto: Anders Wester
Den senaste statistiken visar att utbyggnadstakten för vindkraft avtagit jämfört med tidigare år. Mest vindkraft installerades under 2016 i Gävleborgs län.

Under 2016 installerades 605 MW vindkraft och det finns nu totalt 6422 MW fördelat på 3335 verk i Sverige. Det visar den preliminära statistik över vindkraftens utbyggnad som Energimyndigheten sammanställt.

Avmattningen var väntad

– Siffrorna är ingen överraskning. Under de senaste åren har det byggts mer förnybar elproduktion, bland annat vindkraft, än vad elcertifikatmarknaden efterfrågat. Så en avmattning i utbyggnadstakten var väntad, säger Charlotte von Sydow på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Register för elcertifikat

Nytt för i år är att Energimyndigheten publicerar preliminär statistik över installerad effekt och antal verk på läns- och kommunnivå, vilket precis som tidigare bygger på uppgifter från Energimyndighetens register för elcertifikat- och ursprungsgarantisystem.

På listan över de län som totalt har mest effekt från vindkraft finns Västra Götaland och Västerbotten på första och andra plats, precis som förra året. Ny på tredje plats ligger Västernorrlands län.

Geografisk spridning krävs

Vindkraft är ett regionalt kraftslag och för att systemeffekterna ska bli goda krävs stor geografisk spridning, vilket vi har i Sverige. Sannolikheten att det blåser någonstans när det är stiltje på en annan plats ökar när det geografiska området vidgas.

Publikationen Vindkraftsstatistik kommer att publiceras i juni och då innehålla den definitiva statistiken för installerad effekt, antal verk och även vindkraftsproduktion.

Bevaka ämnen i artikeln

Elproduktion Energi Miljö
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter