Syftet med broschyren är att fler ska kunna engagera sig för att skapa tryggare miljöer i socialt utsatta bostadsområden och till exempel förhindra inbrott genom grannsamverkan.
– Vi vet att brottsförebyggande dialoger mellan boende, polis, kommun och andra lokala aktörer bidrar till att skapa förutsättningar för en tryggare miljö. Men det förutsätter att alla förstår vad som sägs, säger Erika Sallander utredare på Brå, i ett pressmeddelande.
Genom att Brå, tagit fram en broschyr om grannsamverkan på 16 olika språk kan fler i ett bostadsområde nås oavsett modersmål.
Brå menar att grannsamverkan förhindrar inbrott och skadegörelse genom att grannarna håller koll på sina bostäder och närområdet. Det är ett långsiktigt arbete där grannarna lär känna varandra men där de också får närmare kontakt med polis, kommun och andra aktörer. Samverkan kan förhoppningsvis öka tryggheten för de boende men det blir också lättare att veta vem man ska larma vid misstanke om brott eller skadegörelse.
En minskad brottslighet när det gäller klotter, skadegörelse och inbrott ger minskade kostnader för fastighetsägarna och är en av fördelarna med grannsamverkan enligt Brå.
Innehållet i broschyren vänder sig till alla som arbetar lokalt med brottsförebyggande arbete. Genom materialet är det tänkt att man ska få fler att engagera sig i brottsförebyggande arbete i sitt närområde.
Materialet finns i en variant om man vill bjuda in till en trygghetsvandring eller en annan där man vill få fler att engagera sig som kontaktombud i arbetet med grannsamverkan. Broschyrerna kan laddas ned kostnadsfritt och finns på språken arabiska, arameiska, bosniska/serbiska/kroatiska, dari, engelska, farsi, finska, kurmanji, pashto, polska, ryska, somaliska, sorani, spanska, tigrinji, turkiska, svenska samt lätt svenska.