Varan har lagts till i varukorgen
Grannsamverkan på 16 språk
Bostäder 13 feb 2017
grannsamverkan_thomas-moller_740x413
Grannsamverkan är viktig då den kan förhindra brott och skadegörelse. Foto: Thomas Möller
Hos Brottsförebyggande rådet, Brå, kan man nu ladda ned en broschyr om grannsamverkan och trygghetsvandring på 16 olika språk.

Syftet med broschyren är att fler ska kunna engagera sig för att skapa tryggare miljöer i socialt utsatta bostadsområden och till exempel förhindra inbrott genom grannsamverkan.

Grannsamverkan ger en tryggare miljö

– Vi vet att brottsförebyggande dialoger mellan boende, polis, kommun och andra lokala aktörer bidrar till att skapa förutsättningar för en tryggare miljö. Men det förutsätter att alla förstår vad som sägs, säger Erika Sallander utredare på Brå, i ett pressmeddelande.

Genom att Brå, tagit fram en broschyr om grannsamverkan på 16 olika språk kan fler i ett bostadsområde nås oavsett modersmål.

Grannsamverkan är brottsförebyggande

Brå menar att grannsamverkan förhindrar inbrott och skadegörelse genom att grannarna håller koll på sina bostäder och närområdet. Det är ett långsiktigt arbete där grannarna lär känna varandra men där de också får närmare kontakt med polis, kommun och andra aktörer. Samverkan kan förhoppningsvis öka tryggheten för de boende men det blir också lättare att veta vem man ska larma vid misstanke om brott eller skadegörelse.

En minskad brottslighet när det gäller klotter, skadegörelse och inbrott ger minskade kostnader för fastighetsägarna och är en av fördelarna med grannsamverkan enligt Brå.

Broschyren finns i två varianter

Innehållet i broschyren vänder sig till alla som arbetar lokalt med brottsförebyggande arbete. Genom materialet är det tänkt att man ska få fler att engagera sig i brottsförebyggande arbete i sitt närområde.
Materialet finns i en variant om man vill bjuda in till en trygghetsvandring eller en annan där man vill få fler att engagera sig som kontaktombud i arbetet med grannsamverkan. Broschyrerna kan laddas ned kostnadsfritt och finns på språken arabiska, arameiska, bosniska/serbiska/kroatiska, dari, engelska, farsi, finska, kurmanji, pashto, polska, ryska, somaliska, sorani, spanska, tigrinji, turkiska, svenska samt lätt svenska.

 

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Säkerhet- och larmsystem
Fackområden

Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial