Varan har lagts till i varukorgen
Digital nyckelhantering snabbare och säkrare
Bostäder 7 feb 2017
Avläsning med QR-kod i telefon.
Digital nyckelhantering med QR-kod snabb och säker. Foto: Mereuta Andrei
Det blev bättre kontroll, säkrare och effektivare nyckelhantering när fastighetsbolaget Diös gick från papperskvittenser till QR-kodade nycklar.

Fastighetsbolag har ofta många nycklar i omlopp och det är viktigt att man har full kontroll på vem som har nyckeln och var den befinner sig.

Digital nyckelhantering snabbare och säkrare

Fastighetsbolaget Diös har gått över till digital hantering av nyckelutlämning.

– Det tar bara någon minut att lämna ut en nyckel till skillnad från när vi hade ett system med papperskvittenser. Då kunde det ta upp till tio minuter att lämna ut en nyckel, säger Stefan Larsson, IT-samordnare på Diös Fastigheter i Östersund till Fastighetstidningen.

QR-koder ger en säkrare hantering av nycklar

– En borttappad huvudnyckel kostar ett fastighetsbolag omkring 100 000 kronor, det här systemet minimerar risken att det sker, säger Stefan Larsson.

Scanning av QR-koder i telefon

Den digitala nyckelhanteringen bygger på ett smartphonebaserat verktyg som genom en enkel scanning av QR-koder skickar säker information och möjliggör synlig registrering i realtid. Systemet underlättar och effektiviserar dokumentation och rapportering. Det är företaget Realbridge AB i Östersund som utvecklat systemet.

Det fungerar så att Diös får en QR-kod av Realbridge. Koden klistras på nyckeln, den registreras digitalt med alla uppgifter om nyckeln och fastigheten och sedan är det klart att använda systemet. Systemet visar vilka nycklar som är utlånade, vem som lånat dem och hur länge de varit utlånade.

– Det är ett väldigt smidigt system som är lätt att implementera i den vardagliga verksamheten. Systemet är på väg att införas successivt inom alla Diös sex affärsområden, säger Stefan Larsson.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Lokaler Säkerhet- och larmsystem
Fackområden

Förvaltning
Fler nyheter

Fördjupningsmaterial