Det är Swedish standard institute, SIS, som leder arbetet med att ta fram den nya ISO-standarden. I den svenska kommittén finns representanter från näringsliv, myndigheter, branschorganisationer och fackliga organisationer. Arbetet ska resultera i en ny global standard för arbetsmiljö, ISO 45001.
Enligt SIS har Sverige arbetat hårt för att få ett tydligt fokus på sociala och organisatoriska arbetsmiljöproblem, utöver sådant som handlar om rent fysiska brister. På så sätt ska exempelvis mobbning och utanförskap kunna motverkas.
Stefan Larsson från 6D Sustainability AB deltar som expert i den svenska SIS-kommittén och är även med som delegat i den internationella ISO-kommittén. Han är stolt över att de sociala frågorna fått ta plats.
– Här har vi sett en tydlig skiljelinje eftersom det i många länder ses som en kontroversiell eller inte så viktig fråga. Att vi nu kommit så här långt är därför en bedrift, säger Staffan Larsson i ett pressmeddelande.
Det finns idag ingen global motsvarighet. Många organisationer runt om i världen använder OHSAS 18001 men det är inte en internationell ISO-standard. Planen är att ett sista utkast för den nya standarden ska presenteras i mars nästa år.
– Vi räknar med att den här standarden kommer att hjälpa till med att skapa en säkrare och bättre arbetsmiljö över hela världen.