Industriellt byggande med trä från de norrländska skogarna. Så ser receptet ut för familjeföretaget Lindbäcks Bygg i Piteå.
På 90 år har verksamheten utvecklats från byasåg till en fabrik som varje vecka levererar runt 1 200 kvadratmeter nyckelfärdig bostadsyta, motsvarande ungefär 20 lägenheter. Nu tar företaget ytterligare ett kliv.
Den 19 december är det nämligen officiell invigning av den nya fabriken i Piteå hamn, med en förväntad tredubbling av produktionen som följd. Målet är att kunna färdigställa 2 400 lägenheter per år. Anläggningen som företaget själva kallar en superfabrik har nu nominerats till Årets Bygge 2018 som arrangeras av Svensk Byggtjänst och tidningen Byggindustrin.
Det var i april förra året som spaden sattes i marken. Målet var att bygga en av världens modernaste husfabriker där bilindustrin stått som förebild, enligt Börje Larsson som är projektledare på Lindbäcks Bygg.
– Vi har ställt om till ett flöde där produktionen startar i ena änden och hela tiden rör sig utmed linan där vi har operatörer som plockar ihop volymerna precis som vid biltillverkning, säger Börje Larsson.
Han berättar att representanter från företaget besökt tillverkare av såväl bilar som lastbilar inför bygget av den nya fabriken. Att hitta standardlösningar har det dock inte varit fråga om. Den nya maskinparken är helt skräddarsydd och finns inte någon annanstans.
– Vi har gjort funktionsbeskrivningar och sedan har leverantörerna mer eller mindre uppfunnit maskiner efter de krav som vi ställt.
Byggprocessen i den nya anläggningen är utvecklad enligt principerna för så kallad lean production. Kort sammanfattat handlar det om en strategi med ursprung hos Toyota där syftet är att rensa produktionsprocessen från allt som inte skapar värden i slutändan.
Lindbäcks Bygg investerar ungefär en halv miljard i den nya fabriken. Runt en tiondel har satsats i digitala och automatiska lösningar. Bland annat handlar det om ett nytt system för avlastning av volymerna, det vill säga rum på mellan 20 och 30 kvadratmeter med färdiga golv och ytskikt.
Avlastningen sköts idag med hjälp av truck. I den nya anläggningen tas denna uppgift över av ett helt robotiserat system och planen är att en färdig volym ska kunna lämna bandet var trettionde minut.
Ingemar Grönberg, Peab, är platschef på bygget av den nya fabriken. Han menar att byggnadens storlek tillsammans med placeringen utgjort den största utmaningen.
– Det är inte varje dag vi genomför den här typen av projekt i Piteå och i det här fallet gör vi det vid en djuphamn där det kan blåsa ganska ordentligt. Eftersom byggnaden är relativt stor hade kraftiga vindar och regn kunnat ge oss bekymmer, säger Ingemar Grönberg.
Men han och de andra i projektet hade vädrets makter med sig. Varken vind eller nederbörd satte några större käppar i hjulen vid lyft, stomresning eller montage av väggar eller tak.
Fabriken är 360 meter lång och 98 meter bred. Tack vare en 9 500 kvadratmeter stor solcellsanläggning på taket blir verksamheten helt självförsörjande på el. Överskottet under sommarhalvåret säljs till Piteå Energi och köps sedan tillbaka under de mörka månaderna. Uppvärmningen görs med spillvärme från grannen Sunpine som tillverkar talldiesel.
Den 15 januari nästa år väntas fabriken ha sin första produktionsdag. Ungefär två veckor senare ska de första färdiga volymerna lämna det 300 meter långa transportbandet.