Varan har lagts till i varukorgen
Ny gratistjänst för hållbart byggande
Renoveringar 13 dec 2017
ichb
Johan Nuder, Anna-Klara Aspegren och Dennis Johansson ser fram emot lanseringen av webbsajten. Foto: Tobias Sterner
Redan den första januari 2018 ska den efterlängtade webbsajten för Informationscentrum för hållbart byggande vara igång. På Svensk Byggtjänst pågår febril aktivitet inför lanseringen.

Att samla in, granska, kvalitetssäkra och sprida information till målgrupper inom den svenska bygg- och fastighetsbranschen ingår i uppdraget från Boverket för Informationscentrum för hållbart byggande.

- Vi kan göra skillnad i Bygg-Sverige och webbsajten blir navet för informationsspridningen. Den första januari startar en mycket spännande resa, säger Johan Nuder, koordinator på Svensk Byggtjänst för Informationscentrum för hållbart byggande.

- Vi har samlat relevant information och byggt upp en webbsajt. Nu under de sista veckorna fyller vi på med ytterligare innehåll. Det behövs också en del finslipningar av designen.

Den nya webbsajten ichb.se är gratis att använda och öppen för alla. Besökarna behöver inte någon inloggning. De som skriver upp sig för nyhetsbrev på sajten kommer att få regelbundna uppdateringar.

En megafon utan värderingar

Johan Nuder beskriver webbsajten som en megafon för samlad information, men utan värderingar.

- I praktiken fungerar den lite som Google fast med fokus på hållbart byggande!

Webbsajten har ett bibliotek med sökbar databas. I databasen finns dokument i form av vetenskapliga rapporter, studier och andra publikationer. All data har en kvalitetsklass, beroende på hur säkra de bedöms vara. Dennis Johansson, Nationellt Renoveringscentrum i Lund, är kvalitetsansvarig med ansvar för valideringen.

- Det går att söka information om hur man bygger eller renoverar hållbart. Vid sökning på till exempel betong, blir det träffar på allt som har anknytning till ämnet. Förutom databasen planerar vi reportage och artiklar. Många rapporter är abstrakta och därför blir det nödvändigt att också beskriva och förklara dem på ett enklare sätt, säger Johan Nuder.

Inspiration till hållbarhet

Parallellt med lanseringen av webbsajten fortsätter vidareutvecklingen av uppdraget. Johan Nuder arbetar tillsammans med Dennis Johansson och Anna-Klara Aspegren, kommunikationsstrateg för att sprida kvalitetssäkrad information i olika kanaler och verka för bygget av ett långsiktigt hållbart Sverige. Många visioner finns inför framtiden.

Det finns bland annat behov av konkreta praktiska exempel och utbildning om hållbarhet i ett livscykelperspektiv. Ett annat behov är att tydligt kunna peka på var bristerna i hållbarhet finns.

- Vi vill inte bara fungera som ett bibliotek. Ambitionen är att vara mer upplysande och gärna fungera som en aptitretare som triggar igång aktiviteter. Det ska helt enkelt vara inspirerande att bli mer hållbar i byggbranschen, säger Johan Nuder.

Fler aktiviteter under våren

Under våren planeras olika aktiviteter för att sprida information om den nya webbsajten till alla aktörer inom bygg- och fastighetsbranschen. Det kommer troligen att bli ett större webbinarium samt presentationer i samband med deltagande på mässor och liknande evenemang.

Snabba puckar sedan startskottet

Det var i våras som regeringen beslutade att starta ett informationscentrum med syfte att främja energieffektivisering och hållbarhet vid renovering och nybyggnation.

I mitten av september kom det glädjande beskedet att Svensk Byggtjänst på uppdrag av Boverket får driva det nya Informationscentrum för hållbart byggande. Nationellt Renoveringscentrum är partner i uppdraget.

Under hösten har Svensk Byggtjänst organiserat verksamheten i samverkan med Nationellt renoveringscentrum som i sin tur har samarbeten med RISE, SUST, IVL och Sveriges Energikontor. Det gemensamma arbetet har på kort tid gett snabbt resultat och webbsajten kommer att lanseras den första januari.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Renoveringar Energieffektivisering Hållbarhet
Fackområden

Husbyggnad Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial