Feedback
Varan har lagts till i varukorgen
Möjliga energisparåtgärder i professionella kök
Energi 13 dec 2017
IKEA-restaurang
Om energisystemen för livsmedelskyla, värme, kyla och ventilation samverkar bättre kan mängden köpt energi minska i många professionella kök. Foto: Michael Erhardsson
Energianvändningen är ofta hög i professionella kök men det går att minska mängden köpt energi. I ett projekt har två olika kök studerats och flera energisparåtgärder presenterats.
Energibehovet i professionella kök skiljer sig markant från andra lokaler, då det ofta finns ett behov av samtidig värme och kyla, samt ett ökat behov av ventilation för att ta bort matos, ånga och överskottsvärme. Det finns dock få publicerade mätningar av energiströmmarna i dessa kök, vilket är viktigt för att kunna genomföra rätt energisparåtgärder.

Fortsätt läsa – starta din prenumeration!

För 6 190 kr/år (ex. moms) får du obegränsad tillgång
till allt vårt digitala innehåll. Varje dag uppdateras nyheter
om lagar, regler, hållbarhet och ny teknik – i ett flöde som
du själv kan styra.


Prova kostnadsfritt i 14 dagar.

FAKTA Om projektet

Projektet "Energieffektiviseringspotentialer i professionella kök" drevs av RISE (f.d. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) i samarbete med IKEA Fastigheter, MAX Hamburgerrestauranger och BELIVS. Energimyndigheten och Naturskyddsföreningen stod som finansiärer.

Målet med projektet var att ta fram riktlinjer för lämpliga energieffektiviserande åtgärder för befintliga och nybyggda kök och att verifiera dessa med mätningar. Projektets resultat ska sedan kunna användas som ett gott exempel och visas för andra liknande kök.

Källa: BELIVS
Bevaka ämnen i artikeln

Energi Energieffektivisering Kyla Ventilation Värme Lokaler Projektering Renoveringar Teknik
Fackområden

Förvaltning VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

FAKTA Om projektet

Projektet "Energieffektiviseringspotentialer i professionella kök" drevs av RISE (f.d. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) i samarbete med IKEA Fastigheter, MAX Hamburgerrestauranger och BELIVS. Energimyndigheten och Naturskyddsföreningen stod som finansiärer.

Målet med projektet var att ta fram riktlinjer för lämpliga energieffektiviserande åtgärder för befintliga och nybyggda kök och att verifiera dessa med mätningar. Projektets resultat ska sedan kunna användas som ett gott exempel och visas för andra liknande kök.

Källa: BELIVS