Varan har lagts till i varukorgen
IoT och cybersäkerhet

Internet of things utmanar säkerheten

Teknik 20 dec 2017
22264104-network-security-and-privacy-crime-mixed-media
För att Internet of Things ska fungera är cybersäkerheten en förutsättning. Hackare attackerar ofta gränssnitten mellan en enhet och själva kommunikationen där svagheterna finns. Foto: Mostphotos
Vi lever i en allt mer uppkopplad värld. Säkerhetsbranschen har nu på allvar börjat diskutera riskerna. Den svaga länken kan uppstå på de mest oväntade ställen, hävdar några av experterna.

Big data, mängder av sensorer och en rasande snabb teknisk utveckling. Utvecklande och spännande, men också väldigt sårbart –har det visat sig.

Internet of Things, IoT, och dess påverkan på säkerheten utgjorde huvudtemat på årets säkerhetsmässa Sectech som hölls i Stockholm, för nionde gången i Sverige.

Flera uppmärksammade nätverksattacker

Med digitaliseringen följer stora genomgripande förändringar av samhället. I USA och Storbritannien har hackade säkerhetsprodukter uppmärksammats den senaste tiden, då dessa har varit ingången till kraftfulla nätverksattacker.

Detta har satt fokus på den sårbarhet som finns inbyggt i alla de sensorer och andra tekniska uppkopplingar som i rask takt byggts in i de befintliga tekniska systemen. 

 

henrik_hjelte Henrik Hjelte. Foto: AddSecure

 

 

Det har varit väldigt mycket prat om möjligheter, men väldigt lite om säkerhet. Säkerhetsbranschen har varit naiv.

 

Hur kan säkerhetssystemen hålla jämna steg med utvecklingen och fungera optimalt och säkert i den expanderande IoT-miljön? Det var en av de frågor som diskuterades vid säkerhetsmässan Sectech.

Det allt mer uppkopplade samhället innebär förutsättningar för smarta och innovativa lösningar som kan förbättra och effektivisera mycket i samhället. Men det innebär också risker som måste tas på ett större allvar. Detta var panelen under seminariet om I oT och säkerhetssystemen på säkerhetsmässan överens om.

– Det har varit väldigt mycket prat om möjligheter, men väldigt lite om säkerhet. Säkerhetsbranschen har varit naiv. Men i år har det svängt, nu pratar plötsligt alla om IoT och säkerhet. Jag tror det beror på de stora attackerna som har varit i världen, säger Henrik Hjelte, från AddSecure. 

Utmaningen är de öppna systemen

– Vi är bra på att säkra upp slutna säkerhetssystem. Men utmaningen i IoT är de öppna systemen, säger Anders Karlsson, från Bosch Security Systems.

Han var en av de i panelen som diskuterade hur säkerhetsbranschen ska kunna bidra till en högre datasäkerhet och menar att säkerhetsmedvetandet i stort behöver höjas.

Vi är bra på att säkra upp slutna säkerhetssystem. Men utmaningen i IoT är de öppna systemen.

De förväntade ingångarna 

Branschen måste ta ett större ansvar och i högre grad bygga in en säkerhet i de produkter som utvecklas och säljs.

– Men det är inte de förväntade ingångarna i systemen som kommer att attackeras framöver, utan de oförväntade, säger Anders Karlsson. Det kan till exempel vara i en liten sensor som sitter i en pump som ska hålla koll på flödet, och hur bygger vi in en säkerhet även i dessa? 

20063502-smart-city-and-internet-of-things-concept
Bevaka ämnen i artikeln

Teknik Säkerhet- och larmsystem Styr och övervakning
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

20063502-smart-city-and-internet-of-things-concept