Varan har lagts till i varukorgen
Stressen på arbetet
Ambitiösa projektchefen Leo fick dra i bromsen
Arbetsmiljö 11 dec 2017
leo
Projektchefen Leo Odby menar att problemen med det höga arbetstempot i byggbranschen troligtvis inte blir mindre framöver, utan snarare kommer att öka. Det ska byggas mer på kort tid. Foto: Familjebostäder.
Han blev allt känsligare för stress, vilket han inte varit tidigare. När pressen ökade valde projektchefen Leo Odby, 29 år, att köra på och arbeta ännu mer. Tills han en dag insåg att det inte gick längre.

Det är oftast kvinnor som berättar om stressproblem och utbrändhet på jobbet, men män drabbas också. 

– Men det är oftast inget man pratar högt om. Man vill inte upplevas som gnällig, säger Leo Odby, som sedan sex år tillbaka arbetar som projektchef på Familjebostäder i Göteborg med särskilt ansvar för ombyggnads- och förnyelseprojekt.

"Män ska inte visa sig svaga"

Män ska vara starka, inte visa för mycket känslor och framför allt inte svaghet. Och då blir det ju svårt att berätta för chefen och arbetskamraterna att stressnivån blivit för hög och att man inte mår bra, menar Leo Odby.

För honom var det inte någon enskild händelse som ledde till att det en dag blev för mycket. Det var något som byggdes upp över tid och sakta smög sig på. En känsla av att det inte fanns tid att avsluta något innan nya arbetsuppgifter ramlade in.

Mindre tålamod och daglig huvudvärk

Men hur märkte du att du inte mådde bra på jobbet?

 – Jag fick mindre tålamod med andra som gjorde fel och i stället för att lita på andra gjorde jag sakerna själv. Sedan fick jag sömnproblem, dålig aptit och hade huvudvärk varje dag i ett års tid. Jag har aldrig haft problem med huvudvärk tidigare så jag började noja att jag hade fått en tumör eller något liknande, säger Leo Odby.

När det var som värst beskriver han det som att ständigt vara på helspänn.

Arbetet både kul och stimulerande

Han blev också allt känsligare för stress, vilket han inte varit tidigare.

– Snarare tvärtom, jag var bra på att tåla stress och tyckte jobbet var både kul och stimulerande.

Trots att Leo Odby mådde dåligt ville han inte bli sjukskriven, för det tyckte han kändes ”för skämmigt” och så var han rädd för att fastna hemma.

– Då såg jag det som ett personligt misslyckande att bli sjukskriven för stress, särskilt som man. Det anses mer okey för kvinnor att sjukskriva sig. Men så här i efterhand kan jag se att det nog hade varit bra om jag blivit sjukskriven en kortare period.

23 projekt = alldeles för många

När belastningen inte lättade kände Leo Odby att han var tvungen att hantera situationen på ett nytt sätt. Många kollegor på arbetsplatsen hade då mycket att göra och en kollega hade gått ” in i väggen”.

Han valde att prata med både sin chef och kollegorna och tyckte han blev bra bemött Han fick både stöd och förståelse av chefen, vilket var viktigt. De satte sig ner tillsammans och räknade hur många projekt Leo hade på sitt bord och kom fram till 23 – vilket var alldeles för många.

"Vill visa att man förtjänar sin position"

– Delvis tyckte jag att mitt jobb var så roligt och hade sagt ja till för mycket grejer. En del handlar ju om vilka förväntningar man har på sig själv. Jag är ovanligt ung för att vara projektledare och då är det lätt att man vill visa att man förtjänar sin position.

leo_odby_portratt Leo Odby.

Rollen som projektchef är rätt speciell, menar Leo Odby. Man måste kunna hålla många bollar i luften. Det är många människor inblandade och det finns en hel del saker som kan gå fel. Parallellt med arbetet var det även några saker privat som inträffade och sammantaget blev situationen till slut ”för mycket”.

Såg  förut ner på de som inte klarade trycket

Samtalet med chefen ledde till att Leo Odby fick betydligt färre projekt och tid över till eftertanke och att hämta andan mellan arbetsuppgifterna.

 – Jag tror det är viktigt att våga prata om hur man har det. Då kan man få hjälp att sätta gränser, vilket hjälpte mig. Nu tycker jag det är kul att jobba igen, säger Leo Odby.

I backspegeln kan han se att han tidigare nog såg ner på den som inte klarade trycket.

– Nu tycker jag snarare att det är svagt att inte kunna snacka om man får problem och försöka göra något åt det.  Det är verklig styrka.

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Jämställdhet och mångfald Projektering
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter