Varan har lagts till i varukorgen

De fick pris för hållbart byggande

Hållbarhet 15 dec 2017
Bild från prisutdelningen av Sweden Green Building Awards på Nalen-sgbc-2017_ola-hedin_740x413
Lyckliga vinnarna i 2017 års Sweden Green Building Awards. Foto: Ola Hedin
Nu har Sweden Green Building Awards 2017 delats ut. Det var sex priser som delades ut och de gick till personer och projekt som på olika sätt har varit ledande inom hållbart byggande det gångna året.

Det var på Nalen i Stockholm som vinnarna av Sweden Green Building Awards 2017 offentliggjordes och priserna delades ut. Priserna delas ut årligen av Sweden Green Building Council.

Vinnarna i år

Bland årets vinnare finns både personer som brutit ny mark med miljöinnovationer anpassade för vår digitaliserade värld, praktexemplar på hållbara byggnader och ett infrastrukturprojekt med stort fokus på social hållbarhet.

Vinnare i de olika kategorierna 2017 är:

 • Priset för positiva bidrag till hållbar stadsutveckling: Jon Allesson, Atrium Ljungberg.
  Juryns motivering: "En person som har initierat okonventionella lösningar i olika samarbeten och är drivande i att sprida idéer om hållbar stadsutveckling och samverkan till alla intresserade."
 • Årets BREEAM-byggnad: IKEA Hubhult, kontor i Malmö, IKEA Fastigheter. Certifierad som BREEAM Outstanding.
  Juryns motivering: "Ett projekt som lagt mycket stor vikt vid brukarnas hälsa och välbefinnande vid design och teknikval. Geoenergi, solpaneler och vindkraft ger tillsammans med mycket låg energianvändning ett begränsat klimatavtryck. Att trivsel och sundhet ges hög prioritet visar på hur mänskliga behov på ett naturligt sätt kan knytas samman med miljöaspekter."
 • Utmärkelse för Hållbar infrastruktur: Västra Eriksberg, bostadsområde i Skellefteå, Skellefteå kommun/Skanska.
  Juryns motivering: "Med kreativitet, innovativa affärsmodeller och sunt förnuft har projektet lyckats skapa cirkulär ekonomi på riktigt, med resultatet 93% minskning av klimatgasutläpp från masshanteringen och noll lass på tipp."
 • Årets LEED-byggnad: Klipporna, kontor i Malmö, Ikano kontor/Skanska. Certifierad som LEED Platinum.
  Juryns motivering: "Ett helhetstänk som går utanför bara byggnaden har genomsyrat projektet och banar väg för samarbete fastigheter emellan, och ett hållbart samhälle."
 • Årets Miljöbyggnad: Universitetet 1, Universitetsbiblioteket i Karlstad, Akademiska Hus. Certifierad som Miljöbyggnad Guld.
  Juryns motivering: "Att 15 år efter uppförandet kunna certifiera en byggnad på allra högsta nivån i Miljöbyggnad, helt utan ombyggnader eller renovering, är ett bevis på stor framsynthet, engagemang och driv i energi- och miljöfrågor, och på en byggnad utöver det vanliga."
 • Priset för positiva bidrag till hållbart byggande- och fastighetsutveckling: Anders Torell och Jonas Stridh, Loop Rocks/NCC.
  Juryns motivering: "En lågt hängande frukt plockades på ett smart, innovativt och digitaliserat sätt ned. Det handlar om en kreativ lösning på ett branschproblem som redan har skapat betydande utsläpps-minskningar av koldioxid och som fått internationell uppmärksamhet. Ny mark har brutits bland metoder som varit huggna i sten."

 

OM Sweden Green Building Council

Sweden Green Building Council är en ideell förening som ägs av medlemmarna, öppen för alla företag och organisationer inom den svenska bygg- och fastighetssektorn.
Föreningen verkar för grönt byggande samt för att utveckla och påverka miljö-
och hållbarhetsarbetet i branschen.

 

Bevaka ämnen i artikeln

Hållbarhet Samhällsplanering
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

OM Sweden Green Building Council

Sweden Green Building Council är en ideell förening som ägs av medlemmarna, öppen för alla företag och organisationer inom den svenska bygg- och fastighetssektorn.
Föreningen verkar för grönt byggande samt för att utveckla och påverka miljö-
och hållbarhetsarbetet i branschen.