På uppdrag av Svensk Betong har IVL, Svenska Miljöinstitutet, genomfört analyser av hur ett flerbostadshus med betong i ytterväggar och stomme kan klimatbantas. Studien har visat att möjligheterna är stora.
Enligt analyserna går det att kapa klimatpåverkan nästan till hälften med känd byggteknik och med hjälp av miljövänlig betong. Resultatet är häpnadsväckande, menar Martin Erlandsson som är LCA-expert på IVL och den som drivit studien.
Det som behövs nu är att beställarna tar sitt ansvar
– Det här visar att det är fullt möjligt att få ner betongens klimatpåverkan, till och med halvera den med hjälp av teknik som finns redan i dag. Det som behövs nu är att beställarna tar sitt ansvar, gör klimatprestanda till en betydande del av upphandlingen och på så sätt driver klimatarbetet framåt, säger han i en artikel som IVL publicerat på sin hemsida.
Martin Erlandsson vill bland annat uppmuntra till minskad mängd betong genom slimmade konstruktioner, fyllkroppar eller hålbjälklag. Om man dessutom använder miljövänligare bindemedelsalternativ och skippar bindemedel för att korta byggtiderna så minskar man sin klimatpåverkan ytterligare.
Studien som IVL gjort visar resultat som står sig relativt väl i konkurrensen. Betongkonstruktionen i studien har ett klimatavtryck per kvadratmeter boyta som bara är något större än det flerbostadshus i trä som tidigare studerats i Sundbyberg.
– För att byta material, byta teknik, måste det finnas något som triggar byggbranschen att ta det där steget över, säger Martin Erlandsson.
Han menar att det är upp till marknadens aktörer att driva utvecklingen. Och förändringen måste ske redan idag om det ska vara möjligt att nå målet om noll nettoutsläpp fram till 2045, enligt Martin Erlandsson.