Varan har lagts till i varukorgen
Många kommuner saknar laddinfrastruktur
29 aug 2017
elbil
Fördelningen av laddinfrastruktur är ojämnt fördelade över landet. Foto: Roland Magnusson
Utbyggnadstakten av laddinfrastruktur för elbilar är hög, men ojämnt fördelad över landet. Fortfarande saknas laddinfrastruktur i 90 av Sveriges 290 kommuner.

Elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle har gjort länsvis statistik över antal laddstationer. I juli hade Sverige en ratio om 0,1 laddstationer per laddbart fordon. Det kan låta bra men fördelningen är ojämn.

De tre storstadslänen i topp

Till exempel ligger Jämtlands län på fjärde plats, efter de tre storstadslänen, och i juli fanns 68 laddstationer. De tre länen i botten av listan är Norrbotten, Örebro och Uppsala län som hade 9, 18 respektive 22 laddstationer.

Detta samtidigt som det säljs allt fler laddbara fordon idag enligt Power Circle. Detta kommer vi att återkomma till i en artikel längre fram.

Klar majoritet av laddhybrider

Antalet laddbara fordon är nu uppe i 36 000 fordon. I juli såldes över 1000 laddbara fordon i Sverige och då var hybriderna i majoritet med 85 procent av försäljningen. Power Circel förutspår att de renodlade elbilarna kan få ett försäljningsryck mot slutet av året eftersom ett tiotal nya laddbara bilmodeller, varav mer än hälften ska vara rena elbilar, ska lanseras i höst.

Bevaka ämnen i artikeln

Fackområden

Anläggning El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter