Husen vid Engelska parken i Uppsala har fått en ny granne. Alldeles inpå knuten. Den här hösten öppnar nämligen Humanistiska Teatern som färdigställts bara några meter från universitetets befintliga byggnader på platsen.
Samtidigt är projektet nu det första att nomineras till Årets Bygge 2018. Tävlingen arrangeras av Svensk Byggtjänst tillsammans med tidningen Byggindustrin och sammanlagt ska 20 nomineringar presenteras innan det är dags att kora en vinnare i mars nästa år.
Humanistiska Teatern består av två delar. Den ena delen utgörs huvudsakligen av kontor och är en relativt konventionell byggnad i stålstomme och bjälklag med förspända håldäck (HDF). Den andra delen är en helt annan historia.
Enklast beskrivs teaterbyggnadens form som en triangel med runda hörn, eller en triangulär elips. Formsättning och gjutning hör till det som inneburit riktigt svårlösta uppgifter, framförallt eftersom väggarna har en lutning på tio grader. Bredden är 1,2 meter större vid takfoten än vid botten.
Gjutningen har varit otroligt komplicerad
Efter mycket diskussion valdes ett platsgjutet system med rundform. I den ställbara formen av stål sattes takstolar som klätts med plyfaskivor för att skapa lutningen, berättar projektchefen Johan Wiberg, NCC.
– Gjutningen har varit otroligt komplicerad. Men alla i projektet har varit engagerade och inspirerade och kommit med mängder av goda idéer, säger Johan Wiberg.
Enligt honom har gjuttider och kvalitet på betong krävt extremt noggrann anpassning beroende på vägghöjd och var i gjutningen man befunnit sig.
– Detta är inget dussinprojekt. Ett sådant här projekt får man vara med om att göra en gång i livet.
Humanistiska Teatern ska ge plats åt allt från föreläsningar till samtal och seminarier. En av grundidéerna är att de som sitter i publiken kan delta i diskussioner likväl som den som står framme på scenen.
Detta sker genom ett elektro-akustiskt system med mikrofoner och högtalare i taket. Ljudanläggningen är unik i sitt slag i Sverige, enligt Anders Pohl som är projektledare på Akademiska hus.
– Systemet ersätter hela den traditionella rumsakustiken. Du kan sitta på bänkrad åtta och prata i vanlig samtalston med någon på första raden tvärs över rummet.
Beslutet att använda sig av systemet togs av hyresgästen Uppsala Universitet när bygghandlingsprojekteringen kommit ungefär halvvägs. Den akustiska plan som tidigare tagits fram fick ersättas med en ny.
Med de ändrade förutsättningarna krävdes dessutom ett rejält omtag framförallt i fråga om taket som nu skulle fyllas till bredden med installationer. Och då var det redan ganska trångt där uppe.
Förutom exempelvis klimatbafflar och el fanns planerat för två stora luftkanaler i taket. Att trycka in även akustiska installationer och ljudabsorbenter skulle bli knepigt.
– Den riktiga utmaningen blev att lösa det praktiskt under byggtiden, säger Anders Pohl.
Nyckeln blev minutiös planering. Många skulle jobba på samma yta och en person avsattes för att helt och hållet arbeta med samordning av entreprenörerna.
Taket är nu ungefär en meter tjockt och de sista komponenterna i ljudsystemet installerades under sommaren. Anders Pohl är glad över nomineringen till Årets Bygge 2018.
– Det här är en väldigt speciell byggnad. Att vara med som projektledare i något liknande räknar jag inte med att få uppleva igen.
Källa: Byggindustrin