Varan har lagts till i varukorgen
Vinnare av Nordbyggs guldmedalj 2017
Teknik 5 apr 2017
hmbox_golvet
Vinnarprodukten HMBox ser ut som en hockeypuck. Den registrerar fuktnivån i betong och skickar information digitalt när betongen är torr för golvläggning. Foto: HMBox
Nordbyggs guldmedalj för årets bästa produktnyhet 2017 går till HMBox. En produkt som mäter fukthalten i betongunderlag och som via internet meddelar när betongen är tillräckligt torr för golvläggning.

"HMBox kombinerar enkel hantering med smart, digital informationsöverföring. Den är lätt att använda och förebygger fuktproblem i golvkonstruktioner. Juryn uppmuntrar mätning och uppföljning som gynnar effektiviteten i byggbranschen."

Så lyder juryns motivering till varför just HMBox från Englund-Gruppen fick den åttonde i raden av Nordbyggs guldmedaljer. Bakom priset står Nordbygg, Svensk Byggtjänst och tidningen Byggindustrin.

– Juryn var helt enig i valet av HMBox som årets vinnare. Enkelhet och den tydliga nyttan är slående, säger juryns ordförande, Urban Månsson, vd på Svensk Byggtjänst.

Bra exempel på IoT inom bygg

– HMBox tillverkas av österrikiska Floorprotector och distribueras i Sverige av Englund-Gruppen. Produkten har samma form och storlek som en hockeypuck och är lätt att fästa vid ett betongunderlag. Den registrerar fortlöpande fuktnivån och skickar data till en central server. Ett speciellt meddelande skickas då betongen är tillräckligt torr för golvläggning, konstaterar Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg och medlem i juryn.

– Aktuella data kan sedan tas emot via en app var som helst där det finns Internetuppkoppling. Eller direkt på arbetsplatsen med en Smartphone och bluetooth. HMBox är bra exempel på Internet of Things inom byggbranschen.

Förutom Urban Månsson och Peter Söderberg ingår även Staffan Åkerlund, chefredaktör på Byggindustrin, Anneli Kouthoofd, vd Byggmaterialindustrierna, Björn Florman, Materialbiblioteket samt Jörgen Hallström, kommunikationskonsult på Hallström PR, i juryn.

"Medaljen lyfter fram innovationer"

Den allra första medaljen delades ut 2010 och tillföll då Soltech Energy och deras solenergisystem med takpannor av glas.

Förra året, 2016, belönades Klimatfabriken med medaljen för den multifunktionella och energisnåla fläkten Klimat K7.

År 2015 fick Deflamo medaljen för sitt miljövänliga och biologiskt nedbrytbara flamskyddsmedel Apyrum. 2014 var det OrganoWood som erhöll medaljen för träprodukter med modifierade biofibrer. 2013 gick medaljen till 3M för All Weather Flashing Tape 8067, 2012 var AB Smidesproffsen i Umeå vinnare med den mobila betongstationen ELVIRA och 2011 fick Nybro Bostads AB priset för Windowvip – en renoveringsvagn för enkla fönsterlyft.

– Vi tycker att Guldmedaljen fyller en viktig uppgift – den pekar på den stora innovationskraften i vår bransch och kan tjäna som inspiration för andra att satsa mer på nya lösningar och produkter, menar Urban Månsson.

Bevaka ämnen i artikeln

Teknik Innemiljö
Fackområden

Anläggning Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter