Varan har lagts till i varukorgen

3D-printat hus väckte stor uppmärksamhet

Bostäder 19 apr 2017
apiscor-webb
Skrivaren är mobil och ställs i mitten av byggplatsen, vilket resulterar i ett sådant här hus. Foto: Apis Cor
Ett 3D-printat hus har väckt stor uppmärksamhet i press och sociala medier. Huset som står utanför Moskva restes på 24 timmar, i ett stycke och med en mobil skrivare.

Med hjälp av en arm som roterar 360 grader runt en pelare blir huset till. Det är en 3D-skrivare från det amerikanska företaget Apis Cor som gör jobbet. Byggnaden är ett bostadshus på 38 kvadratmeter som kostar ungefär 90 000 kronor att bygga och överlever i åtminstone 175 år, enligt tillverkaren.

Skrivaren är mobil och ställs i mitten av byggplatsen. Genom ett munstycke pressar den ut en betongmix som blir till väggar och mellanväggar i huset.

Arbetar självständigt

När den väl är igång arbetar den självständigt runt sin egen axel till dess att byggnaden står klar för målning, montering av fönster och installationer. Företaget uppger att maskinen klarar sig med två personer som sköter utskriften.

Det finns liknande 3D-skrivare sedan tidigare. Merparten klarar dock bara av att skriva ut separata husdelar som sedan monteras ihop manuellt.

Huset har fått stor uppmärksamhet. I såväl press som sociala medier har byggnaden omskrivits och flera filmer om byggprocessen har delats flitigt.

Här kan du se företagets egna film om huset:

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Produktion Teknik
Fackområden

Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial