Varan har lagts till i varukorgen
Handfast guide om belysningsstyrning
Belysning 21 apr 2017
13155889-electrician-repairing-light
Installationerna för sensorstyrning av belysning ökar i takt med att teknikutvecklingen går oerhört snabbt. Foto: Andrey Popov
Efterfrågan på belysningsstyrning blir allt större och behovet av information ökar. Därför har Belysningsbranschen tagit fram en ny guide som ska hjälpa installatörer att välja rätt sensor.

Idag är olika styrsystem för belysning tillgängliga för de flesta typer av lokaler och de flesta större leverantörer erbjuder lösningar för att skapa en bra, flexibel ljusmiljö med god driftsekonomi.

Rätt sensor för ändamålet

Guiden ”Värt att veta om sensorstyrning” sammanfattar det som är viktigast att tänka på när man ska välja teknik för belysningsstyrning.  Det kan gälla rörelsevakter, akustiska sensorer eller dagljussensorer.

– Teknikutvecklingen har gått oerhört snabbt under de senaste åren och folk har väldigt mycket nytt att hålla reda på. Därför finns ett stort behov av information om belysningsstyrning, säger Mervi Rokka vid Belysningsbranschen som har låtit en expertgrupp ta fram guiden.

Det ska vara rätt sensortyp för ändamålet, med bra placering och en väldefinierad kravspecifikation, vilket tillsammans skapar de bästa förutsättningarna för att få en bra ljusstyrningslösning.

Mer om dynamiskt ljus och Internet of things

Guiden ”Värt att veta om sensorstyrning” är den första av flera informationsguider som kommer att ges ut av Belysningsbranschen under året.

Del nummer två kommer att handla om trådlös styrning och nummer tre om system för dynamiskt ljus, som justerar färgtemperatur och ljusstyrka utifrån människors icke-visuella behov, vilket kallas Human Centric Lighting. Del fyra ska handla om självlärande belysning och sakernas internet.

Bevaka ämnen i artikeln

Belysning Teknik Projektering
Fackområden

El & Tele Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter