Varan har lagts till i varukorgen
Forskning om solceller tillverkade av plast
Energi 18 apr 2017
solcell
En solcell i plast som har tagits fram på Karlstad Universitet. Foto: Karlstad Universitet
Solceller av plast är billiga, kan göras mycket tunna och har flera andra goda egenskaper. Ny forskning undersöker nu hur det flexibla materialet ska kunna tåla solljuset bättre.

I en nyligen publicerad avhandling vid Karlstads universitet presenteras hur materialet i plastsolceller påverkas när de utsätts för belysning i luft.

- Jag har bland annat studerat vad som begränsar livslängden hos polymera solceller, säger Rickard Hansson, doktorand i fysik. När vi förstår hur materialet bryts ner kan den kunskapen användas för att utveckla mer hållbara polymera solceller.

Olika skyddande skikt undersöks

Likt vanlig plast så är de material som används i polymera solceller relativt känsliga för fotokemiska reaktioner. För att förhindra att materialet åldras för snabbt är en metod som testas att se till att materialen skyddas från den omgivande luften med hjälp av olika skyddande skikt.

Kan böjas utan att gå sönder

Det finns redan i dagsläget solceller av kisel med en livslängd på över tjugo år och en ganska hög verkningsgrad. Ett alternativ kan framöver vara solceller i plast som inte bara är billiga att tillverka, de har också en rad andra goda egenskaper.

De kan göras väldigt tunna. Det aktiva lagret är ungefär en tusendel så tjockt som ett hårstrå. Dessutom består de av mjuka plastmaterial, så om de tillverkas på plastsubstrat kan de böjas utan att gå sönder.

Integrera solceller i tyg

Detta ger möjligheten att använda polymera solceller i tillämpningar där traditionella solceller inte skulle kunna användas. Till exempel att integrera solceller i tyg. På så sätt skulle till exempel solljuset som träffar ett klädesplagg kunna utnyttjas till att ladda mobiltelefonen.

Energiåterbetalningstiden för en polymer solcell kan i bästa fall vara så låg som en dag, att jämföra med kiselsolcellers 2-3 år.

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Forskning Elproduktion
Fackområden

El & Tele Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter