I en nyligen publicerad avhandling vid Karlstads universitet presenteras hur materialet i plastsolceller påverkas när de utsätts för belysning i luft.
- Jag har bland annat studerat vad som begränsar livslängden hos polymera solceller, säger Rickard Hansson, doktorand i fysik. När vi förstår hur materialet bryts ner kan den kunskapen användas för att utveckla mer hållbara polymera solceller.
Likt vanlig plast så är de material som används i polymera solceller relativt känsliga för fotokemiska reaktioner. För att förhindra att materialet åldras för snabbt är en metod som testas att se till att materialen skyddas från den omgivande luften med hjälp av olika skyddande skikt.
Det finns redan i dagsläget solceller av kisel med en livslängd på över tjugo år och en ganska hög verkningsgrad. Ett alternativ kan framöver vara solceller i plast som inte bara är billiga att tillverka, de har också en rad andra goda egenskaper.
De kan göras väldigt tunna. Det aktiva lagret är ungefär en tusendel så tjockt som ett hårstrå. Dessutom består de av mjuka plastmaterial, så om de tillverkas på plastsubstrat kan de böjas utan att gå sönder.
Detta ger möjligheten att använda polymera solceller i tillämpningar där traditionella solceller inte skulle kunna användas. Till exempel att integrera solceller i tyg. På så sätt skulle till exempel solljuset som träffar ett klädesplagg kunna utnyttjas till att ladda mobiltelefonen.
Energiåterbetalningstiden för en polymer solcell kan i bästa fall vara så låg som en dag, att jämföra med kiselsolcellers 2-3 år.