Feedback
Varan har lagts till i varukorgen
De är årets ROT-prisnominerade
Renoveringar 7 apr 2017
rotpriset
Vem vinner ROT-priset i år? Se de nominerade bidragen i bildspelet. Foto: Byggmästareföreningen
Ett sant vårtecken är tillkännagivandet av vilka som nominerats till Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris. I år är det Råcksta Herrgård, Eastmaninstitutet, Vasateatern, Fittja People´s Palace och VAC Ängby Park som tävlar.

För tjugosjunde gången är det dags att kora vinnaren i Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris.

Priset instiftades 1990 med syfte att uppmärksamma goda exempel på ombyggnation där byggherren har haft ambitionen att ge byggnaden en förlängd brukstid och i vissa fall ett nytt sammanhang. Det tilldelas den ”beställare, arkitekt respektive byggentreprenör som bäst tillvaratagit byggnadens särdrag och kvaliteter”.

Varsamhet och verksamhetsanpassning

I år finns 1700-talsherrgården Råcksta, den sedan 1930-talet för många så fruktade tandvårdsinrättningen Eastmaninstitutet, den grönklassade, anrika Vasateatern, miljonprogramsprojektet Fittja People´s Palace och frimurarbarnhuset VAC Ängby Park.

En brokig samling som alla har det gemensamt att de renoverats varsamt och med stor omsorg om den verksamhet och den vardag som är ändamålsenlig år 2017 och framåt.

Förra årets vinnare var Bergrumsgaraget, som omvandlades från lager- och produktionslokaler för Vin&Sprit till ett underjordiskt garage.

Entreprenörerna intresserade

Bergrumsgaragets arkitektkontor Janark Arkitekter AB, sitter i år i juryn:

– Valet av vinnare är viktigt för branschen, det har jag märkt. Men det är tydligt är det mest är entreprenörerna som är intresserade och det är i den branschpressen vi som vinnare blivit uppmärksammade. Arkitektmedia verkar helt ointresserade. Jag är övertygad om att det beror på att priset handlar om renovering. Hade det varit nybyggnation hade även arkitekterna visat större intresse, tror Kauno Grönberg på Janark och fortsätter:

– Att som jurymedlem få insyn i de olika projekten ger en mycket fin förståelse för vilka kvaliteter som behövs och vilka utmaningar som finns med renovering. Det är absolut viktigt att visa fram dessa i en tävling som ROT-priset.

Vinnaren av årets ROT-pris koras vid ett frukostmöte på Kulturhuset i Stockholm den 19 maj.

FAKTA Juryn för årets ROT-pris

Anna-Greta Leijon, ordförande

Jan Wejdmark, Newsec

Anders Larsson, Thetis AB

Kauno Grönberg, Janark Arkitekter AB (ROT-prisvinnare 2016)

Källa: Stockholmls Byggmästareförening
Bevaka ämnen i artikeln

Renoveringar Arkitektur Hållbarhet Bostäder Lokaler
Fackområden

Förvaltning Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

FAKTA Juryn för årets ROT-pris

Anna-Greta Leijon, ordförande

Jan Wejdmark, Newsec

Anders Larsson, Thetis AB

Kauno Grönberg, Janark Arkitekter AB (ROT-prisvinnare 2016)

Källa: Stockholmls Byggmästareförening