Varan har lagts till i varukorgen
AMA konvent
Branschen samlades på AMA Konvent 2017
AMA 28 apr 2017

Din webbläsare har inte stöd för all funktionalitet, uppgradera till en nyare version av Internet Explorer eller ladda ner Google Chrome, Edge, Safari eller Firefox.

  Thomas Lundgren, Produktchef AMA, pratade om såväl dåtid som framtid på konventet. Foto: Viktor Ginner
  Förra årets succé fick en uppföljare. I veckan hölls nämligen AMA Konvent 2017 och tanken är nu att låta tillställningen bli en tradition som samlar aktörer från hela byggsverige. Årets upplaga innebar också officiell lansering av en riktig tungviktare.

  Det var tisdagen den 25 april som Svensk Byggtjänst kunde öppna upp dörrarna till anrika Nalen i Stockholm för att hålla AMA Konvent 2017. Allt från beställare till entreprenörer och konsulter var på plats.

  – Det är jätteroligt att man vill ta det gemensamma ansvaret kring AMA. Jag tror att alla som är här idag förstår vikten av att vi pratar samma språk. Man sparar tid, pengar, misstag och undviker onödiga fel, sa Thomas Lundgren, produktchef AMA, som var en av dagens talare.

  Historisk tillbakablick

  Han inledde med att blicka tillbaka mot 1900-talets första hälft. Sverige stod inför en omvandling från bondesamhälle till industrisamhälle och för många innebar det svåra levnads- och bostadsförhållanden. Snart formades en ny syn på samhälle och stat där fattigsverige skulle förvandlas till en modern demokrati.

  Det var i denna anda Svensk Byggtjänst bildades 1934. Idén om industrialiserade metoder för byggande fick fäste och man ville enas om en publikation för billigare husbyggnad, enklare bestämmelser och hjälpmedel mot bostadsbristen. Då skapades AMA.

  Spelar central roll

  Idag är referensverket en etablerad och central del inom svenskt byggande, vilket talarna under AMA Konvent 2017 kunde vittna om. Bland annat berättade Per Eriksson, projektledare på Kirunabostäder, om hur AMA finns med i projekten kring den historiska flytten av Kiruna.

  – Arkitekt, VS, vent, brand, konstruktion, mark och el. Ja, allt görs enligt AMA för de olika teknikområdena. För mig är det en självklarhet, sa Per Eriksson under konventet.

  Flera programpunkter

  Bland punkterna för dagen fanns även diskussioner om AMA relaterat till logistik, juridik och framtid. Den frågvise erbjöds dessutom en fin möjlighet. Med på Nalen var experter och utredare från Svensk Byggjtänst för att svara direkt på deltagarnas frågor kring användandet av referensverket.

  Konventet avslutades med ett blytungt släpp. Färsk från tryckeriet presenterades AMA Anläggning 17 som därmed fått sin officiella lansering. Arbetet med uppdateringen har pågått sedan september 2015 och engagerat ungefär 50 teknikspecialister.

  Bevaka ämnen i artikeln

  AMA Bestämmelser Bostäder Samverkan Samhällsplanering
  Fackområden

  Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
  Mer i ämnet

  Fler nyheter