Utbildade ombyggnads- och renoveringshantverkare är problemlösare på ett helt annat sätt än byggarbetare med enbart nybyggnadskompetens. Foto: Nässjöakademin
Det finns en byggnadsutbildning som redan idag matchar det behov som så många efterfrågar. Men den ligger i Nässjö. Nu bjuder skolan in tio inflytelserika aktörer i branschen för att bolla idéer kring hur man ska nå ut i hela landet.
Kan det verkligen vara läget som avgör? I början av oktober arrangerar Nässjöakademin en heldag i Stockholm för att berätta om – och få tillfälle att diskutera – YH-utbildningens ”Hållbar ombyggnad och renovering” relevans, utvecklingsmöjligheter och inte minst det geografiska glappet.
Tio tunga aktörer i byggbranschen kommer att finnas på plats den 11 oktober på seminariet ”Nya perspektiv på ombyggnadshantverket”.
Matchar marknaden
Idag finns det ett stort behov av hantverkare som kan se kvaliteter, bedöma åtgärder, vet vad som behöver göras och klarar det mesta på egen hand. Då blir också varje person med sådan yrkeskunskap en tillgång i det komplexa maskineri, som enligt Boverkets prognos behöver färdigställa 710 000 nya bostäder till år 2025.
Ruben Albertsson. Foto: Nässjöakademin
Det har aldrig varit tydligare än nu att vi behöver personal med en helhetssyn på byggnation. Den utbildning som vi mejslat fram matchar det som behövs på marknaden – och den vill vi sprida.
Ruben Albertsson
– Det har aldrig varit tydligare än nu att vi behöver personal med en helhetssyn på byggnation. Detta har vi jobbat med i fem år nu. Den utbildning och det tänk kring bygg- och hantverkskunskaper som vi mejslat fram matchar det som behövs på marknaden – och den vill vi sprida, säger Ruben Albertsson, arkitekt och utbildningsledare för ”Hållbar ombyggnad och renovering”.
Vilja att ta större grepp
YH-utbildningen i Nässjö växte fram ur viljan att ta ett större grepp på renovering än att fokusera på enstaka byggnader med kulturvärden. Ruben Albertsson och kollegorna menade att det behövdes ett modernt grepp, inte minst med tanke på det stora rekordårsbeståndet som nu behöver åtgärdas.
– Ombyggnad och renovering är inget man lär sig särskilt mycket om på de gymnasiala byggprogrammen, tidigare inte alls. Ändå hamnar de flesta studenter efter utbildningen på ombyggnationer. De använder då samma metoder och arbetssätt som vid nybyggnation.
Renovering är problemlösning
Men renovering är mer problemlösande och man har alltid något att förhålla sig till. Dels en befintlig byggnad som kräver kunskap om material val arkitektur- och byggnadsteknisk historia, dels de boende eller lokalhyresgästerna.
Seminariet förläggs till Fittja och renoveringsprojektet ”Fittja People´s Palace” i Botkyrkabyggens miljonprogramsområde, som vann den svenska delen av Nordic Built Challenge 2013. NCC och arkitektkontoret Spridd stod bakom bidraget och båda kommer att berätta om detta under seminariedagen.
Startskottet för samtal
– Nässjöakademin är ute efter att starta en nära dialog och få respons även på många praktiska frågor; ligger vi rätt i kursinnehåll, ligger vi rätt i kurslängd och är det geografiska läget ett hinder? Hur kan skolan i så fall sprida sitt vinnande koncept så att hela landet får del av både utbildning och erfarenheter? säger Helena Egerlid, som kommer agera moderator under dagen, och fortsätter:
– Vi hoppas att seminariet ska vara starten på ett samtal mellan bransch och utbildare och att vi ska kunna utveckla ett nätverk som ser kopplingen mellan de båda.
DEBATT: De närmaste åren väntar ett gigantiskt renoveringsbehov i Sverige. Trots detta finns det idag bara en enda YH-utbildning i landet som ger ombyggnadskompetens. Kompetensbehovet är stort och vi behöver en långsiktig, rejäl satsning på utbildning inom hållbar ombyggnad och renovering.
Byggbranschen behöver folk och folk behöver jobb. På Nässjöakademin gör man det som många bara pratar om: tar tillvara på utbildade yrkespersoner och ger dem den svenska introduktion som behövs.
Forskare från Rise har tagit fram en vägledning för klimateffektiv förvaltning av solcellsanläggningar. Vägledningen sammanfattar hur förvaltningen skall optimeras för att uppnå en hög klimatprestanda i ett livscykelperspektiv.
Korridorsköket är en tveksam kökslösning, menar forskare på Chalmers. De har sammanställt bygglov för flerbostadshus i Göteborg och har sett flera negativa trender.
I samband med översynen av byggreglerna har Boverket beställt ett antal kunskapssammanställningar. Nyligen publicerades två nya rapporter och ett par har uppdaterats.