Varan har lagts till i varukorgen
Vatten och avlopp blir allt dyrare
Vatten och avlopp 14 sep 2016
Avgifterna för vatten och avlopp fortsätter att öka mer än inflationen. Skillnaden är stor mellan landets kommuner, i vissa kommuner är höjningarna upp till 35 procent.

För fjärde året i rad ökar avgifterna för vatten och avlopp tre gånger mer än inflationen. I år är avgiftshöjningen 2,5 procent i genomsnitt medan inflationen hittills är 0,8 procent, det visar Nils Holgersson-gruppens senaste rapport där man mäter olika bostadstaxor runt om i landet.

Stor variation mellan kommunerna

Prisutvecklingen för vatten och avlopp, VA, varierar mellan kommunerna. 17 kommuner har höjt taxan med 10 procent eller mer sedan 2015. Tolv kommuner har höjt taxan med över 40 procent sedan 2012. Dyrast VA-taxa är det för boende i Tanum, Tjörn och Norrtälje och billigast i Solna, Stockholm och Huddinge.

Årets undersökning visar dessutom att 15 procent av kommunerna inte har kostnadstäckning för vatten och avlopp. I praktiken innebär det att kommuner även tar in avgifter för VA från kommunalskatten.

– Det är problematiskt att allt fler kommuner tar in VA-taxa via skatten. Det innebär att hushållen inte ser den totala VA-kostnaden när delar av avgiften tas ut smygvägen via skattsedeln, säger Roland Jonsson, ordförande Nils Holgersson-gruppen i en pressmeddelande.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Vatten och avlopp Miljö Bostäder
Fackområden

Anläggning Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial