Varan har lagts till i varukorgen
Störst krav på säkerhet från el- och vattensektorerna
Bestämmelser 6 sep 2016
8312777--
Granskningen har undersökt hur säkerheten i informations- och styrsystem inom sex branscher ser ut: dricksvatten,el, fjärrvärme, spårbunden trafik, elektroniska kommunikationer och kemisk processindustri. Foto: Pia Nyman.
Distributörer av el och färskvatten är bäst på att skydda sina informations- och styrsystem. Det visar en utredning som genomförts på uppdrag av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Men säkerhetsarbetet går långsammare än det borde göra, visar utredningen.
Samhällets kritiska infrastruktur som el, vatten, järnväg med mera, styrs allt mer via internetbaserade system. Det är effektivt, billigt och gör det lättare att uppgradera och underhålla systemen. Men det öppnar även för antagonistiska angrepp, som exempelvis det intrång i elsystemet som släckte ner en betydande del av Ukraina under förra året.

Fortsätt att läsa - prova 30 dagar utan kostnad

Prova Byggkoll i 30 dagar utan kostnad (värde 515 kr). Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.

Prova idag. Automatiskt avslut.

Bevaka ämnen i artikeln

Bestämmelser Energi Styr och övervakning
Fackområden

Anläggning El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter