Varan har lagts till i varukorgen
Regeringen backar om kritiserad skatt på solel
Energi 15 sep 2016
solpanel
Regeringen backar om den nyligen införda och kritiserade skatten på el från solenergi för företag och organisationer. Foto: Tobias Sterner
För två månader sedan infördes skatt på solel från anläggningar över 255 kilowatt, en skatt som kritiserats hårt. Nu har regeringen backat.

Motivet till den skatt som infördes i somras på solel från anläggningar över 255 kilowatt, var enligt regeringen, att det fanns EU-regler som tvingade fram denna.

Då menade man att Sverige var tvunget att genomföra skatten för att hålla sig till statsstödsreglerna och att det bland annat handlade om att man inte får ge bidrag till företag. Men nu har EU-kommissionen meddelat att det inte finns något tvång.

”Skatten borde helt tas bort”

Finansminister Magdalena Andersson (S) har sagt till nyhetsbyrån TT att man nu arbetar för fullt med att se om det finns möjligheter för att sänka skatten till en lägsta nivå. För det är inte aktuellt att helt ta bort skatten, menar hon.

Beslutet är något som till exempel HSB är fortsatt kritiskt till. Man menar att det inte räcker med att sänka skatten utan att den måste tas bort helt.

– Det är orimligt att betala skatt på el från solen om man producerar och använder elen själv, säger HSB:s förbundsordförande Anders Lago i ett pressmeddelande.

Orättvis kostnad för större anläggningar

Skatten på solel började gälla den 1 juli i år och den innebär att solcellsanläggningar på över 255 kilowatt skulle beskattas, vilket skulle medföra en kostnad för bland annat bostadsrättsföreningar och större anläggningar.

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Elproduktion Bestämmelser
Fackområden

El & Tele Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter