Motivet till den skatt som infördes i somras på solel från anläggningar över 255 kilowatt, var enligt regeringen, att det fanns EU-regler som tvingade fram denna.
Då menade man att Sverige var tvunget att genomföra skatten för att hålla sig till statsstödsreglerna och att det bland annat handlade om att man inte får ge bidrag till företag. Men nu har EU-kommissionen meddelat att det inte finns något tvång.
Finansminister Magdalena Andersson (S) har sagt till nyhetsbyrån TT att man nu arbetar för fullt med att se om det finns möjligheter för att sänka skatten till en lägsta nivå. För det är inte aktuellt att helt ta bort skatten, menar hon.
Beslutet är något som till exempel HSB är fortsatt kritiskt till. Man menar att det inte räcker med att sänka skatten utan att den måste tas bort helt.
– Det är orimligt att betala skatt på el från solen om man producerar och använder elen själv, säger HSB:s förbundsordförande Anders Lago i ett pressmeddelande.
Skatten på solel började gälla den 1 juli i år och den innebär att solcellsanläggningar på över 255 kilowatt skulle beskattas, vilket skulle medföra en kostnad för bland annat bostadsrättsföreningar och större anläggningar.