Varan har lagts till i varukorgen

Både oro och framtidstro på årets Energidag

Energi 7 sep 2016
penfaktaren-belok
Fastigheten "Pennfäktaren" (Vasakronan AB) är ett av cirka 400 energieffektiviserande renoveringsprojekt som använt sig av Beloks verktyg Totalmetodiken. Foto: Vasakronan
Erfarenhetsåtervinning kring energieffektivitet var temat på Fastighetsbranschens Energidag igår och många talare bidrog med sina insikter. Mest fokus fick frågan hur man ska räkna – ekonomi styr allt från initiala viljan till genomförande och uppföljning.
asa-wahlstrom Åsa Wahlström Foto: CIT Energy Management

– Jag vaknar varje morgon med magknip när jag tänker på att vi måste bygga så många bostäder på så kort tid!

Det säger Åsa Wahlström, affärsområdeschef på CIT Energy Management och representant för Lågan under Fastighetsbranschens Energidag.

Det var många i publiken och bland de andra talarna på programmet som höll med henne. Oron över att samtidigt behöva hantera både energieffektiviseringskraven och möta det rekordstora bostadsbehovet är en utmaning av gigantiska mått.

Vilja, kunna, våga, göra

De goda exempel på lyckade och lönsamma energieffektiviseringsprojekt som presenterades under temadagen var ändå många. Nätverken Bebo, Belok och Lågan visade i sina presentationer ett stort antal och vittnade om ett ökat intresse. Dessa har alla olika metoder och verktyg som hjälper fastighetsägare att arbeta mot näranoll-visioner och energieffektiviserande åtgärder och här blev det tydligt hur viktigt det är att kunna räkna på sin projekt.

– Det är viktigt att nå ut med kunskap om vad man ska räkna på och hur man ska räkna för att ha en stabil grund att fatta beslut utifrån. Vår roll är att stötta och inspirera till att vilja, kunna, våga och göra, sa Åsa Wahlström.

Många erfarenheter rikare

Arkitekten Hans Eek från Passivhuscentrum visade en bredd av passivhus och berättade om möjligheterna med dessa. Maria Skarrie och Jakob Pontusson från Bengt Dahlgren AB berättade om hur de byggde sitt kontorshus ”för att leva som de lär”.

– Vi vill var trovärdiga i det vi själva säljer till våra kunder. Därför ville vi göra en riktigt genomarbetad byggnad med lågt energibehov per kvadratmeter. Vi lyckades nästan och blev mängder av erfarenheter rikare som vi tar med oss i våra fortsatta projekt, berättade Maria Skarrie.

Teknik i samspel med arkitektur

Mats Östlund från Svensk Byggtjänst förankrade BBR historiskt och beskrev utvecklingen fram till idag och hur dessa påverkar ny- och ombyggnation. 

Arkitekten Anna Graaf från White gav ett annat perspektiv på energidebatten, nämligen den mänskliga. Med hårdare energikrav behövs ett större fokus på gestaltning av fysiska rum annars riskerar vi sämre arbets- och boendekvaliteter, varnar hon och trycker på risken med att stirra sig blind på tekniken.

Varför inte mer när det går?

Moderator Agneta Persson, WSP, sammanfattade dagen med att fråga varför vi inte bygger och renoverar energieffektivt i större utsträckning när det nu bevisligen går?

– Vi har för mycket energi, menar chalmersprofessor Jan-Olof Dalenbäck och förklarar krasst:

– Vi är så lyckligt lottade i Sverige, att vi har så mycket energi att vi inte känner att vi måste spara. Och så måste vi ändå spara! Dessutom har vi en lång tradition av energieffektivt byggande så byggbranschen generellt är av uppfattningen att vi redan är tillräckligt bra och inte behöver anstränga oss så mycket mer.

– Ett ”fat cat-syndrom"? undrar Agneta Persson retoriskt.

– Jo det stämmer kanske till viss del, men det är inte helt enkelt, svarar Jan-Olof Dalenbäck. De som har ambition och möjlighet att visa upp sig i till exempel EU-projekt är nog i Europatoppen, medan den stora massan påverkas av låga energipriser, det vill säga mindre drivkrafter, utdragna byggprocesser som för nybyggnad och stela hyressystem vid renovering,

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Renoveringar Teknik Samhällsplanering Arkitektur Miljö Bestämmelser Värme Ventilation
Fackområden

El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Fler nyheter

Fördjupningsmaterial