Parkeringshandboken är en ny bok från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. I boken får man ta del av vilka lagar och föreskrifter som berör parkering samt förslag på tillämpning av dessa. Huvudsakligen behandlar man regelverken inom följande fyra områden;
Både allmänna regler som gäller i hela landet tas upp samt kommuners möjlighet att besluta om särskilda trafikregler genom lokala föreskrifter. Det finns även en kortare beskrivning av hur parkeringsreglering kan användas som ett verktyg i det strategiska parkeringsarbetet och för att uppnå mål i trafik- och stadsplaneringen.
– Parkeringshandboken ersätter de tidigare böckerna "Boken om P – en guide till regelgalaxen" samt "Parkeringstillstånd för rörelsehindrade – en handbok för alla berörda". Båda dessa böcker är drygt 20 år gamla och var i stort behov av uppdatering, berättade Karin Hassner på WSP under SKL:s konferens Trafik- och gatudagarna som arrangerades i Stockholm i början av oktober. Karin Hassner har hjälpt SKL att ta fram parkeringshandboken.
Målgruppen för boken är handläggare av parkeringsärenden och lokala trafikföreskrifter, handläggare av parkeringstillstånd, men även planerare, markägare och politiker.
Handboken tar inte upp frågor om utformning, drift eller underhåll av parkeringsanläggningar. Inte heller omfattas frågor om teknik eller betalsätt för parkering.