Varan har lagts till i varukorgen

Kombohus får ekonomiskt stöd från Energimyndigheten

Bostäder 17 okt 2016
SABOs Kombohus Duo får bidrag från Energimyndigheten
Energimyndigheten beviljar ekonomiskt stöd till SABO:s kombohus Duo. Foto: JSBs modell Care & Comfort
SABOs Kombohus modell Duo beviljas ekonomiskt stöd från Energimyndigheten. Husen ska de första sex åren användas som asylboenden, de omvandlas därefter till trygghetsboende för äldre.

För att underlätta situationen för kommunerna i framtiden när det gäller asyl- och äldreboende har bransch- och intresseorganisationen SABO (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag) tagit fram ett förslag på en permanent och hållbar bostadsmodell, Kombohus Duo.

Äldre och asylsökande har liknande behov

Äldres trygghetsboenden och asylboenden har liknande behov när det gäller själva bostaden. Boendet bör placeras med närhet till service och lokaltrafik, då de som bor där oftast inte har en bil. En gemensamhetslokal ger möjlighet till integrationsfrämjande aktiviteter, i samarbete med civilsamhället, eller sociala aktiviteter för äldre.

Stöd från Energimyndigheten

Bostaden ska vara energi- och kostnadseffektiv och främja integrationen, samt möjliggöra att samhället får ut mer av de resurser som idag läggs på asylboenden. Projektet har nu tilldelats ekonomiskt stöd på fem miljoner från Energimyndigheten.

Samtidigt som stödet delas ut inleds en studie. Det är en kartläggning och analys av nuvarande asylbostäder och behov av bostäder för äldre. Studien genomförs av Tyréns och blir klar i december. En genomförandeanalys kommer därefter att ske av Kombohus Duo.

Billigare och bättre

– Idén med Kombohus Duo är att tillgodose ett kortsiktigt behov av asylboende genom en långsiktig lösning som leder till bostäder för de äldre invånarna i kommunen. Vi är glada över att Energimyndigheten delar vår uppfattning att permanenta och långsiktiga bostäder är bäst när det gäller kostnad och hållbarhet, säger Petter Jurdell enhetschef på SABO i ett pressmeddelande.

Tidigare beräkningar från SABO visar att Kombohus Duo löser Migrationsverkets behov av asylboende till samma eller lägre kostnad än idag och bidrar direkt till ett ökat antal bostäder som annars inte hade blivit uppförda. Målet är att i landet uppföra 500-1000 nya bostäder per år och att således växla ut 2500-5000 sämre asylplatser mot permanenta bostäder.

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Energi Hållbarhet Lokaler
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter