Det har varit många turer kring uppförandet av Lejonpannan. Då anläggningen ligger inom blickfånget för förbipasserande på E4:an har kommunen haft bestämda åsikter om både placering och utformning.
Initialt ville kommunen att det nya pannhuset skulle vara identiskt med det befintliga, något byggherren Tekniska verken motsatte sig.
Anledningen är att det på det befintliga pannhuset sitter ett sträckmetallnät utanför glasskivorna över hela byggnaden, något som genererat en del förvaltningsproblem.
Det fastnar mycket skräp från sophanteringen i nätet när det blåser och det har även varit svårt att tvätta fönstren utifrån eftersom nätet sitter i vägen, så den lösningen ville man undvika på den nya byggnaden.
Slutligen landade man i att byggnaderna fick bli syskonlika byggnader i stället för tvillingar.
Transparens var ett sätt att försöka hålla upp kvaliteten på huset så att det inte bara blev en låda.
Winell & Jern Arkitekter fick uppdraget att designa byggnaden. Enligt arkitekten Bengt Winell var transparensen en väldigt viktig del.
– Kommunen ställde som krav att om huset skulle stå utmed motorvägen fick det inte se ut hur som helst. Transparens var ett sätt att försöka hålla upp kvaliteten på huset så att det inte bara blev en låda. Det fanns även krav på att det skulle vara lika stor mängd transparens i den nya byggnaden som i den gamla. Vi fick därför räkna transparens på den gamla och visa att vi hade lika mycket på den nya, säger han.
Att förhålla sig till den befintliga pannan fick bli ett tema i arbetet. Det sträckmetallnät som sitter över hela byggnaden genererar en väldigt tydlig rutnätsstruktur som man försökte förhålla sig till.
– Rutnätet på den gamla pannan ligger på drygt tre meter i kvadrat och vi har därför jobbat med samma indelning och linjering på den nya, säger Bengt Winell.
På den nya fasaden har man satt korrugerade perforerade plåtar i olika riktningar för att ge ett mönster. De varierar med ljusets skiftningar så ibland ser man inte att det är ett mönster och ibland ser man tydligt ett kvadratmönster.
För att få den transparens som efterfrågas är byggnaden i övrigt klädd i gröntonat glas på gavlarna och en bit in på långsidorna samt ovanför och under ytorna med plåt.
– Tanken är att de täta sektionerna med plåtskivor ska upplevas som att de flyter omkring på glasmassan och att man ska få en känsla av att glasytorna är större än vad de är, säger Bengt Winell.
Konstruktionen på byggnaden innehåller enligt honom inget extraordinärt. En enkel sandwichplåtfasad med påskruvade korrugerade plåtar samt en enkel, om än stor, glasfasad. En svårighet i projektet finner han dock.
– Det kan ibland vara svårt att bilda sig en uppfattning om storlek när man jobbar med så här stora hus, som egentligen saknar skala. Exempelvis hur mycket våghöjd av den korrugerade plåten som bildar rutmönster behövs det för att det ska ge effekt. Det är lätt att det blir för smått på ett så här stort hus, säger han.