Fyra väggar, en stomme i tegel men inget tak och inget golv. Så såg det ut i det gamla godsmagasinet i centrala Malmö för ungefär ett år sedan. Idag är det annorlunda.
Det var det familjeägda fastighetsbolaget Annabostäder som bestämde sig för att förvandla byggnaden till plats för kafferosteri, delikatesser, ost, charkuterier och en hel del annat.
Första spadtaget togs den 9 september i fjol. Den ursprungliga byggnaden har en yta på ungefär 600 kvadratmeter men med en ny sidobyggnad blir storleken nu mer än det dubbla.
Godsmagasinet som byggdes 1898 har fått sig en rejäl ansiktslyftning. Tegelväggarna har restaurerats och försetts med gjutjärnsfönster i ursprungligt snitt. Byggnaden har fått nytt tak, slipat betonggolv och 1 500 kvadratmeter kakel invändigt.
Från början var tanken att hålla sig inom befintlig detaljplan och göra en mindre tillbyggnad i glas. Men projektet växte.
En ny detaljplan togs fram och möjliggjorde en sidobyggnad som byggts i corténstål och ritats av Wingårdhs arkitekter. Som byggentreprenör står JSB Syd. Vad notan för projektet landat på är inte offentligt.
Malmö Saluhall har nu nominerats i tävlingen årets bygge 2017. Fram till den prisutdelning och gala som sker i mars nästa år ska sammanlagt 20 projekt nomineras.
Vartefter de olika bidragen presenteras kommer Svensk Byggtjänst att skriva kontinuerligt om tekniska utmaningar och lösningar kring de olika projekten