Skärmtaket har en yta av 30 kvadratmeter stål. Det mäter 120 centimeter på höjden och hänger fritt ut från sidan på den tillbyggda delen av Malmö Saluhall som öppnar för allmänheten den här veckan. Att skärmtaket skulle konstrueras så var dock ingen självklarhet.
Björn Gunnarsson på CMB Projekt har varit byggprojektledare för den nya saluhallen som nyligen nominerades till Årets Bygge 2017. Enligt honom gav skärmtaket en hel del huvudbry.
– Under projekteringen hade vi mycket diskussioner om hur det här skulle hanteras. Vi räknade och försökte hitta olika lösningar och var det så att man lyckades räkna hem det så fungerade det inte estetiskt, säger Björn Gunnarsson.
Det innebar en hel del svårigheter
Han berättar att det vid ett flertal gånger kom på tal att det skulle sättas pelare vid takets framkant. Men det blev strängt nej.
– Där får man ge beröm till arkitekterna som stod på sig bra. Det innebar en hel del svårigheter att få till taket tillsammans med stålet i stommen som också skulle förankras vidare in i den befintliga byggnaden.
Björn Gunnarsson är glad att arkitekterna fick rätt. Den konstruktion som till slut presenterades tilltalade alla i projektet och skärmtaket klarade sig utan pelare undertill.
Det är Jonas Stålbrand, konstruktör på WSP Malmö, som stått för utformningen. Enligt honom är lösningen egentligen inte så komplicerad men visst innebar det en del arbete, medger han.
– Vi har naturligtvis fått räkna noga på stabiliteten så att det funkar, säger Jonas Stålbrand.
Skärmtaket är konstruerat som ett stålfackverk direkt ut från den nya tillbyggnaden intill det som tidigare var ett förfallet godsmagasin. Tillbyggnaden är dels förankrad i den gamla byggnaden och dels fast inspänd.
På stålstommen i tillbyggnaden har man sedan svetsat på momentstyva stålramar där skärmtaket i sin tur förankrats.
– Skärmtaket i sin helhet är en stålkonstruktion från början till slut.
Tillbyggnaden var ursprungligen ritad med likadan huskropp som den ursprungliga byggnaden. Men där blev det stopp.
I marken finns nämligen dagvattenledningar som inte fick byggas över och därför blev den nya delen som en halv version av originalet, berättar Maria Lyth som varit handläggande arkitekt genom hela projektet.
– Vi ville ändå gärna behålla formen i gaveln så att man får känslan av att det är en systerbyggnad som ligger intill den gamla.
Därför har också skärmtaket fått samma vinkel och form som motsvarande del i sin föregångare. Maria Lyth och de andra på Wingårdhs arkitekter tyckte dessutom att den uthängande delen gav en spännande känsla och personlighet till byggnaden.
– Hade vi börjat stoppa in pelare undertill så hade den känslan försvunnit lite och tillbyggnaden hade gått miste om den tydliga karaktär som den har idag.
Hon tycker att skärmtaket är en starkt bidragande faktor till byggnadens säregna siluett som dessutom bildar ett M – som i Malmö Saluhall.