Varan har lagts till i varukorgen
Urban agenda för hållbar stadsutveckling
Bostäder 22 nov 2016

Din webbläsare har inte stöd för all funktionalitet, uppgradera till en nyare version av Internet Explorer eller ladda ner Google Chrome, Edge, Safari eller Firefox.

  Urbaniseringen ökar drastiskt i hela världen. Världens länder har därför samlats för att ta fram en agenda för en hållbar stadsutveckling - ett måste för vår överlevnad. Foto: Thomas Melin
  Vid FN:s konferens Habitat III togs det fram en agenda som förhoppningsvis leder till att städerna kommer att byggas på ett hållbart sätt.

  Varje dag växer världens städer med 200 000 människor, och befolkningen i städerna beräknas vara fördubblad fram till år 2050. Städerna belastar i allt högre utsträckning jordens klimat och många människor lever i slumområden. Samtidigt skapas ekonomisk tillväxt och möjligheter i städerna.

  Den 17–20 oktober samlades ministrar, politiker, företag, forskare, frivilligorganisationer och andra på FN:s konferens Habitat III, i Ecuadors huvudstad Quito. Habitat är en konferens om hållbara städer och bostadsfrågor som hålls vart 20:e år.

  Slutdokumentet från Habitat III, som går under benämningen The New Urban Agenda, är 25 sidor långt med 175 punkter där alla världens länder uttrycker stöd för en mängd idéer om hur världens städer kan växa på ett mer hållbart sätt – inte bara miljömässigt, utan även socialt och ekonomiskt.

  Sidas Thomas Melin var en av medlemmarna i den svenska delegation som deltog i Habitat III. Han anser att The New Urban Agenda är ett bra dokument.

  Fördjupningsmaterial

  Bevaka ämnen i artikeln

  Bostäder Hållbarhet Miljö Samhällsplanering
  Fackområden

  Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
  Fler nyheter

  Fördjupningsmaterial