Varan har lagts till i varukorgen

Smarta elnät testas i miljonprogram

Miljö 21 nov 2016
16801676-malmo
Det här projektet är unikt eftersom det handlar om smarta elnät i renoverade hyreslägenheter i ett miljonprogramsområde, säger projektledaren Cecilia Katzeff. Foto: Johannes Erlandersson
Smarta elnät ska bidra till energieffektiviseringen och är en del av energisystemets omställning. Under två år ska en tvärvetenskaplig forskargrupp följa en fastighet och 18 nyrenoverade hyreslägenheter i ett miljonprogramsområde i Västerås.

Projektet Framtidsgränd kommer de närmsta åren att undersöka hur hållbara livsstilar kan utvecklas i renoverade bostäder som utrustas med teknik för smarta elnät och solpaneler på balkongen.

– Vi ska undersöka de boendes beteende i samverkan med tekniken och se om beteendet förändras över tid, säger projektledare Cecilia Katzeff.

Visualisera den egna elförbrukningen

I lägenheterna har de boende möjlighet att stänga av eluttag när de går hemifrån för att undvika att onödig el förbrukas. Via en teknikportal kan de visualisera sin elförbrukning. Där kan man se hur mycket el som produceras i fastigheten och hålla koll på elpriserna 24 timmar framåt.

På så vis kan de boende till exempel anpassa elförbrukningen till de timmar då elen inte kostar lika mycket. Överskottet av den el som produceras matas ut på elnätet.

En mer användarvänlig teknik

Tidigare har forskare tittat på smarta elnät mycket från ett tekniskt perspektiv eller utgått från ett fåtal familjer i nybyggda lägenheter i mer exklusiva områden. Det koncept som  sedan ska utvecklas under projektets gång ska bidra till att tekniken blir mer användarvänlig och användbar.

Bevaka ämnen i artikeln

Miljö Energi Teknik Renoveringar
Fackområden

El & Tele Förvaltning Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter