I Hjo har det inte byggts hyresrätter på drygt 20 år. När bostadsbolaget Wennergrens bröt den trenden 2015 ville man därför göra något lite utöver det vanliga.
Man lät uppföra tre huskroppar inne på det som tidigare var trädgårdsytor, vid den centralt belägna Baggstedtsgården från 1800-talet.
De nya husens stil och utformning är noga planerad så att de inte ska dominera över den befintliga huvudbyggnaden på gården.
Tanken är att man ska få intrycket av att de nya husen är komplementbyggnader till den befintliga huvudbyggnaden.
De nya faluröda husen har enkel arkitektur, inga utsmyckningar och raka enkla linjer.
Två av huskropparna har betongstomme med utfackningsväggar och fasad i trä. Den tredje huskroppen med sex radhus är utförd helt i trä. Beprövade lösningar med hög kvalitet.
Enligt Erik Eriksson, på Wennergrens, har fokus i projektet varit livskvalitet och bra bostadsmiljö.
– Det här är förhållandevis hög standard för att vara hyresrätter. Normalt när man bygger hyresrätter lägger men inte ner så mycket krut på arkitektur och utformning utan tyvärr får man intrycket av att det ofta blir standardprodukter som ser likadana ut oavsett var de ligger. Vi har varit måna om att skapa något särskilt, säger han.
Han pekar på att trädgårdsanläggningen i anslutning till fastigheterna är speciell. Där har man skapat en modern variant av den parkliknande trädgård som tidigare fanns bakom ursprungsgården.
Han får medhåll av Johan Davidsson på JD Bygg, som varit generalentreprenör.
– När man går in på Baggstedtsgården känner man att det här är något som levererar lite mer livskvalitet. Det ligger centralt nära hamnen men avgränsar samtidigt till ett naturreservat där laxen leker i Hjoån, säger han.
Trots att hyrorna i Baggstedtsgården är högre än i övriga Hjo var det inga problem att hyra ut lägenheterna när de stod färdiga i somras, något både Erik Eriksson och Johans Davidsson tar som ett tecken på att man lyckats.
Husen vid Baggstedtsgården är nu nominerade till Årets Bygge 2017. Totalt kommer 20 projekt att nomineras i tävlingen och fram till prisutdelningen, som sker i mars nästa år, kommer Svensk Byggtjänst att skriva kontinuerligt om tekniska utmaningar och lösningar kring de olika projekten.