Varan har lagts till i varukorgen
Energieffektiv dusch kan spara pengar och miljö
Vatten och avlopp 15 nov 2016
Duschsystemet från Orbital Systems AB
Duschsystemet har väsentligt lägre vatten- och energianvändning än ett konventionellt system, endast fem liter vatten kan behövas för en dusch. Foto: Orbital Systems AB
Med Orbital Systems innovativa duschsystem kan fastighetsägare spara nästan 90 procent vatten och 80 procent uppvärmningsenergi. Nu stödjer Energimyndigheten företaget med 20 miljoner kronor för att vidareutveckla systemet.

Duschsystemet togs ursprungligen fram för rymdfärder och bygger på en teknik som renar och återcirkulerar duschvattnet när det används, vilket gör att en stor del av vattnet och dess värmeinnehåll kan bevaras.

Sommaren 2013 testades två tidiga prototypduschar i ett badhus med mycket goda resultat. Nu finns duschsystemet installerat på hotell, idrotts- och badanläggningar samt bostäder i både Sverige, Tyskland, Norge och USA.

Installationen ska förenklas och kostnaden sänkas

Med hjälp av ett stöd från Energimyndigheten på 20,6 miljoner kronor ska företaget Orbital Systems AB vidareutveckla duschsystemet och inleda en storskalig kommersialisering. Bland annat ska installationen förenklas och tillverkningskostnaderna sänkas.

Fler produkter kan använda tekniken

Tekniken i duschsystemet kan även användas för att spara vatten och energi i andra produkter och system där vatten används. I ett första skede fokuserar dock Orbital Systems på duschsystemen, där kundnyttan är hög och vägen till marknad är hanterbar. De räknar dock med att utveckla fler produkter framöver.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Vatten och avlopp Energi Hållbarhet Miljö Forskning Renoveringar Projektering
Fackområden

Förvaltning VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial