Varan har lagts till i varukorgen
Klart vilka som får regeringens byggbonus
Bostäder 28 nov 2016
bygge
Med den nya byggbonusen hoppas regeringen att det ska bli fart på bostadsbyggandet. Foto: Håkan Webert
Nästan 50 000 nya bostäder ska bli resultatet av regeringens byggbonus. Nu är det klart hur pengarna fördelas till kommunerna. Sammanlagt delas 1,85 miljarder kronor ut i år.

Det var i april som Svensk Byggtjänst kunde berätta om regeringens byggbonus. Idén är att stimulera till bostadsbyggande med hjälp av ett statsbidrag som delas ut till kommunerna.

Ger bra incitament för nästa års bonus till kommuner som ser till att det byggs

Regeringen har nu meddelat hur pengarna ska fördelas. Kommunerna som får del av bonusen har gett startbesked för sammanlagt 49 624 nya bostäder för perioden 1 augusti 2015 till samma datum i år.

Miljarder att fördela

Totalt fördelas 1,85 miljarder i år. För 2017 ska 1,8 miljarder betalas ut och efter det 1,3 miljarder årligen. Pengarna fördelas av Boverket. Bidraget är oberoende av storleken på eller typ av bostad.

Peter Eriksson Peter Eriksson (MP). Foto: Riksdagen.

– Det är glädjande att vi har många kommuner som sökt och fått bidraget, som har ansträngt sig för att förbättra bostadssituationen. Mängden startbesked för nya bostäder från dessa kommuner, nästan 50 000 under ansökningsperioden stärker det fortsatta arbetet och ger bra incitament för nästa års bonus till kommuner som ser till att det byggs bostäder, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) i ett pressmeddelande.

Det är första gången byggbonusen betalas ut. Stockholm, Göteborg och Malmö är de kommuner som sökt pengar för flest bostäder.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Samhällsplanering
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial