Varan har lagts till i varukorgen

Byggbranschen efter USA-valet

Energi 9 nov 2016
usa-valet
– Det är för tidigt att säga hur branschen kommer att utveckla sig. Bäst är att försöka ha is i magen, säger Skanskas analyschef Alexandra Stråberg efter nattens valresultat. Foto: Mostphotos
USA:s nästa president heter Donald Trump. Vi har fångat upp ett par första reaktioner om hur valresultatet kan påverka svenska byggföretag och svensk byggindustri.

Oro. Det är ordet som just nu präglar stora delar av världen efter att republikanernas kandidat Donald Trump segrat i presidentvalet i USA

Stora infrastruktursatsningar utlovade

alexandra-straberg Alexandra Stråberg Foto: Skanska

– Vi har följt hela presidentkampanjen noggrant i vår analysgrupp och konstaterat att båda kandidaterna utlovat stora satsningar på infrastruktur i USA, något som i grunden är positivt för oss, säger Alexandra Stråberg, analyschef på Skanska.

Skanska verkar som ett lokalt företag i USA. De handlar med dollar på den amerikanska marknaden och är inte ett exporterande företag, något som gör dem starkare i den situation som annars kan uppstå med Donald Trumps utlovat höjda tullar på import.

Trump oklar kring finansiering

– Hillary Clinton har under sin kampanj tydligare redovisat hur hon tänkte finansiera sina satsningar, medan det varit mer oklart hur Donald Trump tänker genomföra sina. Och om han alls genomför det han lovat. Det är svårt att veta hur politiken kommer att se ut i praktiken. Det är Trumps oförutsägbarhet som är den största osäkerhetsfaktorn just nu, menar Alexandra Stråberg och fortsätter:

– Men faktum kvarstår: USA har en stor infrastrukturskuld och ett uppdämt behov av att bygga. Vi har många jobb i pipen och ett bra flöde på uppdrag i USA, men nu när valet är avgjort kommer vi behöva analysera vad som händer. Det är för tidigt att säga hur branschen kommer att utveckla sig. Bäst är att försöka ha is i magen, som efter Brexit.

Det är för tidigt att säga hur branschen kommer att utveckla sig. Bäst är att försöka ha is i magen.

Främlingsfientlighet och mångfald

Donald Trump har en omskrivet invandrarfientlig hållning. Han beskrevs av Martin Gelin i Dagens Nyheter under hösten som en ”reaktionär populist som just nu genomför den mest öppet rasistiska presidentkampanjen i USA:s moderna historia”.

Hur kommer det att påverka Skanska som har många utländska arbetare och anställda med utländsk bakgrund i sin personal?

– För oss är mångfald en styrka och inte ett hot, understryker Alexandra Stråberg, och det kommer vi att fortsätta arbeta konsekvent för. Ju större mångfald vi har, desto bättre resultat ser vi.

"Svårt backa om Parisavtalet"

Klimatfrågan är en annan orosfaktor som inte minst berör byggbranschen och de stora internationella satsningar som behövs för energieffektivisering. Donald Trump har i flera uttalanden annonserat att han tycker att klimatfrågan är rent nonsens och att han aktivt tänker motarbeta Parisavtalet om han blir president. Nu vet vi att han blir det. 

Sveriges samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan kommenterade detta vid Samhällsbyggnadsdagarna tidigare i höst med att han är ”paff över republikanerna” och hur de avfärdar klimathotet:

– Om Donald Trump blir president så gör ändå Parisavtalet att det blir svårare för honom att backa ur.

Fortsatt byggbehov trots allt

Hur påverkas då den svenska byggmarknaden av det faktum att Donald Trump idag fått flest röster i USA-valet?

magnus-johansson-industrifakta Magnus Johansson Foto:industrifakta

Magnus Johansson på bygg- och fastighetsanalysföretaget Industrifakta är inne på samma linje som Alexandra Stråberg och menar att nu när valet är avgjort finns åtminstone något att förhålla sig till.

– Oron under kampanjperioden har varit värst. I efterdyningarna av Brexit så ser vi nu att det är ”business as usual”. Behovet av att bygga bostäder och lokaler är fortsatt stort i Sverige även idag, menar Magnus Johansson och tillägger:

– Vi har en stabil inhemsk produktion inom trä, stål och cement- och betongindustrin som inte påverkas nämnvärt av valutgången i USA. De exporterande företagen kan förstås förlora i nuläget och vi har en svag krona, men jag tror att vi ska vänta lite med att dra för stora växlar av valresultatet.

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Produktion Samhällsplanering Miljö Teknik Upphandling Renoveringar
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Fler nyheter