Varan har lagts till i varukorgen
Renovering får egen wiki
Renoveringar 23 mar 2016
renowiki
På nya RenoWiki finns information om olika initiativtagare till energieffektiviserande renoveringar runt om i Europa. Bild: Build Upon
Nylanserade webbportalen RenoWiki är en söktjänst för energieffektiviserande byggnadsrenovering i Europa. Målet är att snabbt kunna överblicka vilka initiativ som är på gång.

Det populära fenomenet ”wiki”, som kommer från hawaiiskans "snabb", får de allra flesta att associera till uppslagsverk, kunskapsbas, informationsinhämtning. Nu har det fått ett nytt prefix; ”reno”, vilket förstås står för ”renovering”.

Utbyta goda exempel

RenoWiki är en webbtjänst där individer och företag kan lägga upp information om initiativ på temat energieffektiviserande byggnadsrenovering i Europa. Här ska man kunna hitta varandra för att utbyta goda och framgångsrika exempel.

– RenoWiki lanserades officiellt den första mars i år, men tjänsten har varit i beta-testning under hösten och vintern. RenoWiki är framtagen i projektet ”Build Upon” av de Green Building Councils som samarbetar där, berättar Carl-Fredrik Fridén på svenska Green Building Council.

Högkvalitativ information

Inom det större projektet Build Upon tas nationella strategier fram vilket gör att det finns tillgång till en mängd information med hög kvalitativ nivå. Den informationen kan koordineras och spridas med hjälp av RenoWiki.

RenoWiki vill vara ett lättanvänt verktyg som enkelt ska sammanfatta de nyckelinitiativ som pågår över hela Europa.

Gränsöverskridande dialog

Tanken är också att RenoWiki ska underlätta dialogen i och mellan länderna som deltar i projektet. Dels genom att föra samman experter med specialkunskaper och erfarenheter som kanske behövs i ett annat land. Dels för att få de inblandade att förstå och lära känna nya sätt att värdera och mäta effekter i energieffektiviserande renoveringar.

Över 500 initiativ

Genom att lägga upp information om och kontaktuppgifter till sitt företag, sin idé eller sin tjänst på RenoWiki blir nätverket överskåldigt. Förutom att söka bland de 30 länderna i en enkel scrollmeny, så går det att filtrera sökningen på typ av byggnad och på initiativets nivå; nationell, regional eller kommunal.

Hittills finns det mer än 550 initiativ på RenoWiki. Svensk Byggtjänsts renoveringssatsning Renoveringsinfo.se är ett av dem.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Renoveringar Energi Teknik Forskning Hållbarhet
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial