Varan har lagts till i varukorgen
Nytt samarbete för hållbara städer
Energi 22 mar 2016
Malmö central
Med Projektet Urban Magma hoppas man öka exporten av hållbara tjänster och produkter: Foto:Tommy Alvén
Hur ska våra städers energiförsörjning, vatten-, och avloppssystem se ut i framtiden? För att svara på den frågan har Region Skåne, tillsammans med andra aktörer dragit igång samarbetet Urban Magma.

Region Skåne har satt upp målet att 2020 ska Skåne vara ledande internationellt när det kommer till att utveckla produkter och tjänster för hållbara städer. Något man ska nå genom projektet Urban Magma, ett samarbete mellan bland annat Region Skåne, Sustainable Business Hub och regionens fyra största städer.

I projektet ska kommuner, näringsliv och forskare undersöka vilka behov städerna har. Det kan gälla allt från energiförsörjning till vatten- och avloppslösningar eller avfallshantering. Nya hållbara lösningar ska tas fram och därefter testas. I Helsingborg är både stadsutvecklingsprojektet H+ och Drottninghög aktuella.

Vill öka exporten av hållbara tjänster

Det långsiktiga målet med Urban Magma är att utveckla forskning och företag så att exporten av hållbara varor och tjänster ökar. Detta ska i sin tur skapa nya jobb inom miljöteknik i regionen. I Helsingborg har till exempel den gamla tippen blivit en industripark där företag gör pilotstudier av nya produkter.

− Det räcker inte att ha de bästa idéerna i dag utan vi måste ta fram morgondagens produkter och tjänster. Det är en förutsättning för tillväxt. Vi är ledande inom avfall och återvinning men vi vill fortsätta utveckla oss, säger Kim Olsson, vd på NSR som har ansvaret för industriparken i ett pressmeddelande.

Satsningen tilldelas pengar

Nu får satsningen en skjuts av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova. Urban Magma kommer att finansieras under tio år av Vinnovas program Vinnväxt, som syftar till att stärka och utveckla tillväxtområden. Under den första etappen, 2016-2019, får Urban Magma 15,5 miljoner kronor.

Nästa år hålls konferensen Meeting Point Urban Magma i Helsingborg. Då träffas de olika aktörerna som samarbetar i projektet för att ta del av seminarier och utbyta erfarenheter.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Hållbarhet Samhällsplanering Vatten och avlopp Renoveringar
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial