Varan har lagts till i varukorgen

Ny metod mäta elförbrukningen

Miljö 16 mar 2016
greene
Modellen GreenE vid Chalmers tekniska högskola visar tydliga bilder och enkla staplar av elanvändningen antingen i mobilen eller datorn. Foto: Tobias Sterner
Forskning visar att vår elanvändning enklast kan minska med hjälp av snabb och tydlig återkoppling. Projektet GreenE utvecklar ett datorprogram inom ramen för att möjliggöra framtidens hållbara stad.

För att kunna minska vår elanvändning är ett första steg att man kan få en klar bild av sin eller verksamhetens elförbrukning. GreenE är ett dataprogram som ska ge tydliga bilder och enkla staplar av ens elanvändning antingen direkt i mobilen eller i datorn.

Internet of Things

Forskaren Olaf Landsiedel vid institutionen för data- och informationsteknik vid Chalmers tekniska högskola leder projektet Storskalig dataanalys från Internet of Things som utvecklar programmet GreenE. Projektet finansieras av Energimyndigheten och pågår till slutet av 2016.

Investerat i smart elnät

Forskargruppen vid Chalmers samarbetar med naturbruksgymnasiet Sötåsen utanför Töreboda som låter eleverna testa GreenE under utvecklingsarbetet. Sötåsen har internatelever och har investerat i ett smart elnät som ger väldigt detaljerad information. Där finns alltså goda förutsättningar för att testa prototypen till GreenE.

En tydlig och konkret bild man använder sig av är träd och skorstenar. Ett friskt träd i vacker natur eller ett sjukt träd vid rykande skorstenar. Något av dem dyker upp på mobil- eller datorskärmen hos de elever som provar programmet GreenE. Vilken bild eleven ser beror på hur mycket el han eller hon har använt i sitt hushåll det senaste dygnet.

Bli medveten om elkonsumtionen

− Målet är att göra eleverna medvetna om sin elkonsumtion. Programmet ger en återkoppling som är enkel att förstå och eleverna kan lätt se hur hållbart de lever, säger Olaf Landsiedel.

Sedan projektet startade 2013 har forskargruppen ägnat mycket tid åt att bygga upp systemet bakom GreenE. De utvecklar bland annat nya metoder för att samla in och analysera de stora mängder data som hushållens smarta elmätare producerar.

Bevaka ämnen i artikeln

Miljö Hållbarhet Teknik
Fackområden

El & Tele Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter