Varan har lagts till i varukorgen
Digitalt i fokus på internationell belysningsmässa
Belysning 30 mar 2016
lobwebben
Världens största mässa för belysning och byggtjänstteknik fokuserade i år på framtidens teknik och utvecklingen inom belysningsindustrin. Foto: Messe Frankfurt
"Där moderna utrymmen kommer till liv: "digitalt - individuellt - nätverk" var årets motto för världens ledande mässa för belysning och fastighetsautomation, Light + Building.

Världens största mässa för belysning och fastighetsautomation hade 2016 mottot "digitalt - individuellt - nätverk" och fokuserade på framtidens teknik och utvecklingen inom belysningsindustrin.

Runt 2600 utställare presenterade sina senaste produkter och innovationer på en yta av 248,500 kvadratmeter fördelade på 22 mässhallar.

Belysningstrender

Intelligenta lösningar och framtidsinriktad teknik för digitalisering och nätverk liksom de senaste designtrenderna och ljusets påverkan på människor, fastighetsautomation och effektiv energihantering låg i fokus under sex dagar på Frankfurtmässan Light + Building.

Många talade om Internet of Things (IoT), ett samlingsbegrepp där saker och människor är ihopkopplade via smarta nätverk och kan kommunicera och rapportera om sin status och omgivning.
Förändra ljuset beroende på ditt humör, se TV-nyheter direkt på spegeln i badrummet, prata med din rumstemperaturgivare eller ladda din elbil i garaget - allt är möjligt i en digital byggnad med IoT.

Innovativ gatubelysning

En annan trend är att man nu kan dimra LED-belysning med samma varma sken som den tidigare nu utfasade glödtrådslampan.
Retrotrenden är inte över. Många vill fortfarande ha armaturer och strömbrytare som andas 50-tal.

På mässan presenterade det svenska företaget Strihl en ny patenterad lösning för automatiserade byten av gatubelysning, SSMS (Smart Streetlight Maintenance System).
SSMS innebär att service och montage eller utbyte av gatubelysningsarmaturer sker med hjälp av ett verktyg monterat på en vanlig kranbil vilket gör att bytena sker snabbare, är säkrare och mer kostnadseffektiva.

Snabb utveckling

– Idén kom från att utvecklingen när det gäller LED och ljusstyrning går väldigt snabbt idag. Det kunderna köper i januari är omodernt i augusti. Vi byter ut armaturer oftare och med vår nya lösning blir det både mer energieffektivt och kostnadseffektivt, säger Rikard Carlén, vd och grundare för företaget.

SSMS består av ett verktyg och två LED-armaturer. Verktyget har sex trådlösa kameror som kan manövreras via skärmar i kranbilshytten och kan kopplas bort för att använda kranbilen till annat.

Bevaka ämnen i artikeln

Belysning Teknik
Fackområden

El & Tele Förvaltning
Fler nyheter