Feedback
Varan har lagts till i varukorgen
Data om väg och järnväg öppnas upp för alla
Rälsarbete 2 mar 2016
motorväg
Informationen om Sveriges vägar och järnvägar finns både som dataprodukter och som färdiga produktpaket för till exempel väg, järnväg, kommuner och län. Foto: Roland Magnusson
Trafikverkets har öppnat upp data i den nationella vägdatabasen NVDB. Information som kan används vid samhällsplanering och vägunderhåll.

Trafikverket sitter på stora mängder data om landets infrastruktur i den nationella vägdatabasen NVDB. Här finns uppgifter om alla statliga, kommunala och enskilda vägar. Uppgifterna kommer från Trafikverket, Lantmäteriet, Sveriges kommuner, Transportstyrelsen och från skogsnäringen.

Informationen har tidigare varit tillgänglig på vissa villkor men från och med årsskiftet är all information, förutom den som är säkerhetsklassad, tillgänglig för alla.

– Det här är data som kan användas för allt ifrån karttjänster, samhällsplanering och räddningsverksamhet till upphandling av transporter, kollektivtrafik och vägunderhåll. Vi är övertygade om att detta kommer att stimulera utvecklingen av appar och andra digitala tjänster och skapa stor nytta inom många områden, säger Katarina Holm som arbetar med tjänster och systemförvaltning på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Även järnväg omfattas

Trafikverkets öppna data omfattar också järnväg. Tillsammans med Transportstyrelsen och andra spårägare bygger nu Trafikverket upp en järnvägsdatabas. Där samlas data om all statlig järnväg men också om andra typer av spår i landet, som till exempel industrispår, tunnelbana och spårvägar.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Rälsarbete Samhällsplanering Transportsystem
Fackområden

Anläggning
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial