Feedback
Varan har lagts till i varukorgen
Víktigt satsa på boendedialog vid renovering
Bostäder 23 maj 2016
img_2645
Kommunikatör Helen Larsson och boende Hemineh Topalian pratar om hur viktigt det är att trivas och känna sig trygg i sitt bostadsområde. Foto: Tobias Sterner
Dialogen med de boende är a och o för en lyckad renovering. I Hållbara Järva har man lärt av sina misstag, efter att man i början av projektet fick alla boende emot sig. Men nu har det vänt och hyresgästerna ser fram emot att få sina hus renoverade.

Hermineh Topalian är en av de boende som flyttat in i en nyrenoverad lägenhet i Husby på Järvafältet. När vi träffar henne har hon precis varit och köpt färgglada penséer på torget som hon ska plantera på sin nya uteplats.

Nyrenoverad lägenhet med uteplats

Hon kom till Sverige från Iran för trettio år sedan och har de senaste 22 åren bott i Husby i samma lägenhet. Men efter att huset renoverades flyttade hon förra året in i en annan nyrenoverad lägenhet på bottenplan.

– Jag är så nöjd med att få ha köket och en uteplats mot gården. Jag brukar sitta här på min uteplats och äta både frukost och lunch, och så får jag ha mina blommor.

Hon är nöjd med hur renoveringen sköttes och den information hyresgästerna fick innan renoveringen.

"Vi kallar det tomat-kastar-mötet"

Kommunikatör Helen Larsson, som arbetar med social hållbarhet på Svenska Bostäder, säger att den lärdom man dragit efter projektet "Hållbara Järva" är att involvera de boende i all förändring man gör i sina projekt. Vi träffas på hennes kontor i Husby centrum där hon för närvarande arbetar med en ombyggnad av Husby centrum.

Men låt oss ta det från början. Starten av projektet hade verkligen kunnat vara bättre.

 – Vi körde i diket direkt eftersom man inte hade tänkt på att man behöver prata och föra en dialog med de boende inför ombyggnadplanerna, säger Helen Larsson.

Istället lade de ansvariga fram en färdig plan med ritningar där man bland annat skulle riva en del hus för att ge plats åt radhus. Motståndet från de boende blev massivt.

– Vi brukar kalla det "tomat-kastar-mötet. Alla hyresgäster var skitarga och pratade om "hemska bostäder" istället för Svenska Bostäder. Många har bott här sedan området byggdes på 60-talet och vill bo kvar.

husby_sb Helen Larsson, Svenska Bostäder.

"Många är stolta över sin stadsdel"

I vissa av miljonprogramsområdena är omsättningen av hyresgäster hög, man bor några år och flyttar sedan. Men det tycker Helen Larsson inte stämmer med Husby. Många här är stolta över sin stadsdel.

Inför renoveringen av de sju husen i Hållbara Järva fick hyresgästerna, vars hus skulle rivas, välja mellan att bo kvar eller få 100 år i bostadskön, vilket innebar att de i princip kunde få vilken lägenhet de ville i hela Stockholm.

– ­Men det var bara några få som ville flytta trots det generösa erbjudandet. De ville bo kvar här.

Nystart med samrådsmodell

Efter den misslyckade starten fick man lägga ner ombyggnadsplanerna och börja om.

– Vi fick styra om skutan. Det var i princip ett års arbete i papperskorgen.

Sedan följde ett år av samråd då man tog fram en samrådsmodell. I denna väljer man inför en renovering av ett hus eller kvarter en samrådsgrupp på fem till sju personer, där de boende ingår. Gruppen tar sedan fram ett förslag på upprustningsnivå som de boende får rösta om (de flesta väljer basnivå). För att kunna gå vidare krävs en majoritet för förslaget.

– Jag känner bara till ett samråd där det blev nej, men det rörde sig om ett missförstånd som kunde rättas till.

Tar tid men spar kostnader

Helen Larsson menar att man genom denna modell slipper dyra överklaganden. Det kanske tar lite längre tid, men det spar ändå kostnader.

– Den positiva bieffekten är att folk lär känna varandra i området, vilket jag tror bidrar till en trygg känsla. Man brukar avsluta områdesprocessen med en gemensam grillfest på gården, då Hyresgästföreningen som vi har ett bra samarbete med, är med.

Helen Larsson tycker att man kan se att det är mindre förstörelse i de hus där man har rustat och tror att de beror på att man är mer mån om "sitt" hus och sitt kvarter efter renoveringen.

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Energi Hållbarhet Projektering Renoveringar
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter