Varan har lagts till i varukorgen
Lund tackar ja till höghastighetståg
Rälsarbete 30 maj 2016
Lund blir den åttonde kommunen att skaka hand med Sverigeförhandlingen. Överenskommelsen innebär bland annat en central station för den nya höghastighetsjärnvägen.

Därmed är det klart med en central station för den nya höghastighetsjärnvägen, en ny spårväg samt sju cykelåtgärder i centrala Lund. Man förbinder sig även att bygga 15 000 bostäder.

– Det är extra glädjande att vi i och med denna överenskommelse nu når målsättningen om 50 procent statlig medfinansiering av spårvägen och dessutom en historiskt stor satsning på cykeltrafik, säger Anders Almgren kommunstyrelsens ordförande i Lund i ett pressmeddelande.

Lund kommer att medfinansiera den nya järnvägen med 120 miljoner kronor och bidra med 116,5 miljoner kronor i förskottering. När det gäller storstadsåtgärder medfinansierar staten genom Sverigeförhandlingen 74,5 miljoner kronor till spårvägen mellan Lunds central och den sameuropeiska forskningsanläggningen ESS, som håller på att byggas i Lund.

Sedan tidigare medfinansierar staten spårvägen med 298,4 miljoner kronor genom stadsmiljöavtalen. Staten medfinansierar också 40,75 miljoner kronor till utbyggnaden av sju cykelåtgärder i centrala Lund.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Rälsarbete Samhällsplanering
Fackområden

Anläggning El & Tele Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial