Varan har lagts till i varukorgen
Landets första elväg testkörs
Vägar och gator 31 maj 2016
elväg
Demosträckan som testkörts i Gästrikland är världsunik eftersom den ligger efter en allmän väg. Foto: Pia Nilsson
Landets och världens första elväg testkördes på E16 utanför Gävle i förra veckan. Elvägen ska invigas i slutet av juni och därefter kommer två hybridlastbilar att dagligen trafikera sträckan.

Det är på en sträcka av två kilometer  mellan Sandviken och Kungsgården som har försetts med luftledningar som direktmatar eldrivna lastbilar genom strömavtagare på lastbilarnas hyttak.

Går enligt planerna

Det är Scania och Siemens som nu har börjat testköra världens första elväg på E16 utanför Gävle vilken nästan är färdigbyggd. Allt går enligt planerna säger Magnus Ernström, projektägare vid Region Gävleborg

– Vi gör mekaniska prov och testar olika spänningar, vi har prövat systemet helt enkelt.

Tvåspoliga system för dubbelriktad överföring

Systemet har utvecklats gemensamt av Scania och Siemens. Det bygger på lågspända kontaktledningar (750 volt), som är utformade som tvåpoliga system för dubbelriktad överföring. Trådelementen överlappar varandra och har tyngder i ändarna, så att de ska falla ner och bryta strömmen om det till exempel inträffar en olycka.

Ett komplement till tågtrafiken

Elvägen ska ses som ett komplement till tågtrafiken som redan nu är fullbelagd med både person- och godstrafik.

– Dessutom är det dyrt och tar tid att bygga järnväg. Med elvägen kan vi kapa toppar genom att ta den trafik som järnvägen inte hinner med, säger Magnus Ernström vid region Gävleborg.

Invigning med energi- och infrastrukturministern

Den 22 juni invigs elvägen officiellt med bland andra energiminister Ibrahim Baylan och infrastrukturminister Anna Johansson på plats.

Lastbilarna som ska köras på elvägen är en Scania parallellhybrid med både el- och dieselmotor. Så länge strömavtagarna har kontakt med ledningarna kör bilen på elmotorn. När man lämnar det elektrifierade vägnätet, eller tillfälligt bryter kontakten till exempel vid en omkörning, slår lastbilen automatiskt över till förbränningsmotorn.

Strömtagaren söker själv upp tråden

När man kör tillbaka in under ledningarna, söker strömavtagaren själv upp tråden och bilen byter tillbaka till elmotorn. Strömavtagaren kan koppla till och från luftledningen i hastigheter upp till 90 kilometer i timmen. elvag
Elvägen ska ses som ett komplement till tågtrafiken som redan nu är fullbelagd med både person- och godstrafik. Foto: Region Gävleborg
Bevaka ämnen i artikeln

Vägar och gator Eldistribution Energi
Fackområden

Anläggning El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter

elvag
Elvägen ska ses som ett komplement till tågtrafiken som redan nu är fullbelagd med både person- och godstrafik. Foto: Region Gävleborg