Varan har lagts till i varukorgen
Jönköping blir knutpunkt för höghastighetsjärnväg
Rälsarbete 11 maj 2016
Nu är det klart att Jönköping blir navet i ett nytt transportsystem när den nya höghastighetsjärnvägen är på plats.

I dag har Jönköpings kommun skakat hand med Sverigeförhandlingens förhandlare. Därmed är det klart att Jönköpings kommun är beredd att bygga 10 000 bostäder, medfinansiera den nya järnvägen med 195 miljoner kronor och bidra med 133,1 miljoner kronor i förskottering.

– Det här är en viktig dag för Jönköpings kommun och för hela regionen. Efter flera år av planering och hårt arbete både för järnvägen och stationsläget känns det som att vi kommit ännu närmre målet, säger Ann-Marie Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Den nya järnvägen ska gå mellan Stockholm och Malmö samt mellan Stockholm och Göteborg. Jönköpings kommun kommer att bli en knutpunkt eftersom Jönköping blir förgreningspunkt för tåg till Malmö och Göteborg.

Höghastighetsjärnvägen kommer att skapa helt nya pendlingsmöjligheter för regionen, menar HG Wessberg förhandlingsperson på Sverigeförhandlingen. Något som kommer att innebära nya möjligheter ekonomiskt, socialt och arbetsmarknadsmässigt.

Framöver blir det möjligt för Jönköpingsborna att nå Göteborg på 40 minuter och Linköping på 35 minuter. I dag tar det cirka två timmar att resa kollektivt i dessa relationer.

– Placeringen ska möjliggöra en god kommersiell trafikering via Jönköping som skapar goda förutsättningar för en integrering och utökning av befintliga arbetsmarknadsregioner, säger HG Wessberg.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Rälsarbete Transportsystem Samhällsplanering
Fackområden

Anläggning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial